14 juni 2016

Pantertanter skriker nej

I gruppen Pantertanter lär sig damer på 65+ självförsvar.

Lyssna: Pantertant: "Jag ser nog lite tuffare ut idag"

Oron över att bli utsatt för brott ledde till ett intresse för självförsvar. Damerna i gruppen Pantertanterna är mellan 65-88 år och är inte längre rädda.

Oron för att utsättas för brott ökar bland äldre. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen som Brå genomför varje år. Men oron avspeglar inte verkligheten helt. Brotten mot äldre blir inte fler förutom inom en brottskategori: bedrägerier.

Sedan några år tillbaka tränar instruktören Stina Arnesdotteren en grupp kvinnor från 65 år och uppåt i kampsportsklubben Kaisho i Helsingborg.

– Det handlar om eget självförsvar. Man lär sig inte slåss, man lär sig försvara sig. Självskydda, säger Stina Arnesdotteren.

Deltagaren Eva Lundberg tror mycket på att hitta styrka både inombords, i musklerna och i rösten.

– Att våga skrika. Vi är ju en generation som inte skulle höras så mycket. Tysta flickor. Första gångerna vi tränade på att skrika lät det så mesigt, men efterhand har det blivit kraftigare. Du hörde själv därinne, säger hon.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com