4 april 2018

Idioterna riktar blickarna mot teatern själv

Idioterna sätts upp på Helsingborgs Stadsteater i regi av Anja Susa.

Lyssna: Idioterna sätts upp i Helsingborg

Lars von Triers film Idioterna har blivit pjäs på Helsingborgs stadsteater. Men den som förväntar sig att se filmen rakt av överförd till scenen kommer bli besviken.

För här tolkas filmen fritt och man använder också storyn till att rikta blickarna mot teatern själv.

Idioterna handlar om en grupp människor som genom att på spela upp sin "inre idiot" på offentliga platser vill provocera allmänheten och utmana sociala konventioner. Men när kollektivets medlemmar ställs inför att ta med sig beteendet till ställen som verkligen betyder något för dem själva, exempelvis hem, vågar inte de flesta.

– Kollektivet delar ju tron på att handlingarna de gör på offentliga platser ska leda till förändring av samhället. Sedan möter de sina egna tillkortakommanden. Det blir uppenbart att det inte är revolution de håller på med, säger Nils Dernevik som är en av skådespelarna i pjäsen.

Medan första halvan av pjäsen följer filmen i stort, så bryter man sedan illusionen mitt i. Förklarar att det är en föreställning och i den andra halvan riktar man blickarna mot teatern själv. Regissören Anja Susa tycker att det finns en likhet mellan kollektivets ambition att utmana sig själv och samhället och den roll som teatern ofta tar på sig.

– Man spelar i en skyddad verkstad, och ofta inför en publik som kommer från ungefär samma miljö som man själv gör. Så det är som att slå in öppna dörrar, förklarar hon.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com