21 september 2013

S och MP skapar otrygghet kring vård och omsorg




Pressmeddelande 2013-09-20   

Socialdemokraterna och Miljöpartiet skapar otrygghet kring vård och omsorg

Vård- och omsorgsnämnden skulle på nämndsmötet den 19 september fatta beslut om att ge omsorgsdirektören i uppdrag att utarbeta förfrågningsmaterial gällande tre vårdboenden och fyra LSS-gruppbostäder. Dessa verksamheter har sedan 2008 varit upphandlade i enlighet med den politiska överenskommelse som träffats mellan Treklövern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet under 2011. Socialdemokraterna och Miljöpartiet väljer nu under innestående mandatperiod att bryta överenskommelsen genom att tillsammans med Sverigedemokraterna sätta halt för upphandlingen.

Överenskommelsen tillkom 2011 på initiativ av vård- och omsorgsnämndens ordförande Richard Lundberg (M). Anledningen var det osäkra parlamentariska läget efter valet 2010 där SD riskerade bli vågmästare i viktiga ärenden. Treklövern ville se trygghet och stabilitet för de anställda, äldre, funktionsnedsatta och de anhöriga.

Treklövern oroas av oppositionens allt mer kortsiktiga agerande. De beslut och överenskommelser som nämnden baserar ekonomi och inriktning på gäller uppenbarligen inte. S och MP legitimerar och skapar utrymme för SD att agera vågmästare. Sverigedemokraterna får därmed ökad makt över stadens drygt 2700 vård- och omsorgsanställda, 11 000 vårdtagare och deras anhöriga. Socialdemokraterna har tidiga varit tydliga med att minimera SD:s inflytande, så är inte längre fallet.

- Valfrihet inom vården och omsorgen handlar inte om ideologiska låsningar utan om en övertygelse om att det finns ett värde i att kunna välja boende och utförare. Vi har under de senaste åren sett att flera huvudmän bidrar till utveckling av omsorgen där olika aktörer lär av varandra för bättre kvalitet. Denna möjlighet till utbyte försämras nu kraftigt av S, MP och SD, säger Richard Lundberg (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden.

- Oppositionens ställningstagande förändrar självklart förutsättningarna för nämndens arbete. Under mandatperioden har arbetet präglats av ett givande och tagande med fokus på att skapa den bästa omsorgen för äldre och funktionsnedsatta. Vad som händer framöver är svårt att svara på, förutom att det blir svårt att lita på att S och MP kommer stå till de överenskommelser som vi varit ense om, säger Richard Lundberg (M).

Treklövern kommer fortsätta verka för att utveckla omsorgen i Helsingborg under året. I valet 2014 söker de borgerliga partierna mandat för att i majoritet fortsätta verka för att Helsingborg ska få den bästa omsorgen, präglad av hög kvalitet och valfrihet.

Mer information:
Richard Lundberg (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden, 073-231 13 49

Fotnot: Dem berörda i debattartikeln och insändaren är informerade, och har möjlighet till att bemöta och lämna sitt ett eget genmäle som kommer att publiceras här tillsammans med denna.

Vi skulle vilja lämna följande genmäle på http://helsingborg-hbg.blogspot.se/2013/09/s-och-mp-skapar-otrygghet-kring-vard.html

”Vi socialdemokrater förband oss i uppgörelsen med treklövern att inte minska de privata inslag i äldrevården under den här mandatperioden. De förslag till nya upphandlingar som treklövern föreslår skulle binda oss socialdemokrater under hela nästkommande mandatperiod. Avtal brukar nämligen löpa på minst fem år.

Därutöver kommer det med all säkerhet att komma nya regler för ökad kvalité inom äldrevården och vi vill avvakta dessa. Risken är annars stor att vi tvingas omförhandla avtalen som tecknas.

2014 är det val. Då har helsingborgarna möjlighet att avgöra vilken utveckling de vill se inom äldreomsorgen nästa mandatperiod. Vi tänker inte föregripa helsingborgarnas vilja bara för att Moderaterna och Richard Lundberg sitter vid makten just nu.

Ingela Andersson (S), vice ordförande i Vård- och omsorgsnämnden”

Mvh
Ola Möller
Politisk Sekreterare
Stadsledningsförvaltningen
Rådhuset, 251 89 Helsingborg
Tel 042-106863, Mobil 0732-311294
www.helsingborg.se

1 kommentar:

  1. Richard Lundberg. Valfrihet betyder att det måste finnas något att välja mellan, således måste det skapas viss överkapacitet. Det ni gör är bara att outsoursa till riskbolag med säte i skatteparadis (Attendo bl.a.). Konkurrens ökar inte vårdkvaliteten. Läa gärna den senaste forskningen kring kvalitet i vården "Marketisation in Nordic eldercare" av Institutionen för socialt arbete vid Stockholm universitet.

    Studien beskriver utvecklingen inom den nordiska äldreomsorgen och har också bidrag från forskare i Kanada och USA, två länder med betydligt längre erfarenhet av äldreomsorg som drivs i vinstsyfte.

    Forskarna konstaterar att i Kanada och USA har äldreomsorg som drivs i vinstsyfte betydligt lägre kvalitet än den som inte drivs i vinstsyfte.

    Lars Göran Persson
    SPI-Välfärden
    Helsingborg

    SvaraRadera

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com