22 augusti 2017

Världssuccé för misslyckade innovationer

Plastcykeln Itera.

Lyssna: Samuel West: Jag tröttnade på alla framgångshistorier

Ett museum över floppar har blivit en succé i Helsingborg i sommar. Besökare från hela världen har vallfärdat till Museum of Failure för att ta del av misslyckade produkter och uppfinningar.

En hawaiistol som får dina höfter att röra sig och ger en skön workout under din arbetsdag. Tandkräm från vapentillverkaren Bofors. Eller vad sägs om en kulspetspenna som är designad för att passa bekvämt i en kvinnas hand - med pastellfärger och glitter.

Alla är innovationer som har floppat totalt. Men varför göra man ett museum på misslyckande? Samuel West är curator, initiativtagaren och innovatören berättar.

- Jag öppnade museet för att jag blev trött på alla framgångshistorier, speciellt i innovationsvärlden så misslyckas det flesta produkter och tjänsterna, säger han.

Varför får inte misslyckande någon uppmärksamhet! Jag visste att det skulle bli populärt bland innovationsnördar, men att det skulle vara intressant för gemeneman - det var en överraskning.

Museum of Failure öppnades i juni och sedan dess har besökarantalet bara ökat. Idag snittar man på cirka 250 besökare i veckan och så många skåningar och svenskar är det inte.

50 till 60 procent av våra internationella besökarna kommer till Sverige bara för att besöka museet.

Det har varit en global mediastorm kring museet och redan månader innan öppningen den 7 juni så började journalister höra av sig.

- New York Times, Washington Post, BBC, kinesiska statstelevisionen.  

 Samuel West tar mig med på en rundtur.

- En plastcykel. Det är inte vilken cykel som helst. Itra är från 1982 och skulle bli en ny cykel-revolution i Sverige. Problemet var att den blev dubbelt så dyr än tänkt och att den gick sönder samt var vinglig.

Rejuvenique som ger dig elstötar i ansiktet eller ett chips som du inte blir fet av men ger dig diarré. Är två andra produkter på museet.

Sedan finns det misslyckande som skapade något nytt. Roland 303 var en analog synt som skulle låta som en basgitarr.

- Problemet var att den inte lät som en basgitarr och hade en komplicerad manual. Men några coola människor i Chicago köpte synten och följde inte instruktionerna och på det sättet utvecklades musikstilen Acid House, säger Samuel West.

En av alla nyfikna besökare är Bodil Fredlund.

- Andras misslyckande är alltid kul att ta del av. Jag älskar plastcykeln för att jag har haft en själv. Jag skulle gärna haft den kvar - inte för att den var säkert. För den var väldigt vinglig, säger hon.

Muséet är kvar på Kulturhotellet i centrala Helsingborg till slutet av september. Sedan hoppas man få tillgång till större lokaler. För med all uppmärksamhet som sker nu så Samuel West in två till tre donationer i veckan.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com