Bild från klassrum.
Lyssna: Rektor: En besvärlig situation
Antalet obehöriga lärare i grundskolan fortsätter att öka, både i Skåne och i övriga landet.
Rikssnittet för obehöriga lärare inom grundskolan ligger på cirka 22 procent, enligt Skolverkets senaste siffror. I Skåne är antalet obehöriga lärare nästan lika högt, runt 20 procent.
Vid en rundringning som P4 Malmöhus har gjort till några nordvästskånska kommuner visar det sig att Örkelljunga startat terminen med tio procent obehöriga lärare medan siffran i Landskrona är 15 procent och i Helsingborg åtta.
Det är framförallt i socioekonomiskt utsatta områden och ute på landet som det är svårast att rekrytera lärare med rätt behörighet.
– Totalt har Helsingborgs stads skolor ökat sin behörighet, men så finns det en del skolor som har en negativ trend. Det finns en koppling till att det är på landsbygden och i socioekonomiskt utsatta områden, säger Eva Blixt, controller vid skol-och fritidsförvaltningen i Helsingborg.
– Det är svårast att få tag i fritidspedagoger, specialpedagoger och lärare inom vissa ämnen. Några som sticker ut speciellt är svenska som andra språk och flertalet inom praktiskt- estetiska ämnena.
På Dalhemsskolan som ligger i nordöstra delen av Helsingborg har man löst de vakanta lärartjänsterna på den praktisk-estetiska sidan inför hösten genom att anställa två lärare som snart är klara med sin utbildning.
– De har hela den nya utbildningen med sig och för nytt tänk med sig till övriga arbetslag, säger Lena Cervin, biträdande rektor på Dalhemsskolan.
En av lärarna är Sabrina Pilav som nästan var klar med sin musiklärarutbildning innan hon flydde från krigets Bosnien. I Sverige har hon jobbat många år som lärare och är nu anställd som obehörig musiklärare med bara 30 högskolepoäng kvar innan hon kan hämta ut sin legitimation.
– Jag blir färdig i december. Jag har nog inte tänkt på mig själv som "obehörig lärare" eftersom jag jobbat så många år inom skolan, men att få papper på det innebär väldigt mycket i dag, så det känns absolut bra, säger hon.
En annan lösning som Dalhemsskolan har för att fylla vakanta lärartjänster är att låta pensionärer jobba kvar. Som i matte och no på högstadiet.
– Det största problemet som vi har är att rekrytera matte- och no-lärare, eftersom det finns så väldigt få och alla slåss om dem. Nu har vi en pensionerad lärare som valt att stanna kvar så vi har löst det på det sättet. Men där har vi en utmaning, säger Nina Pringle, biträande rektor på högstadiet på Dalhemsskolan.
...Källa: Sveriges Radio P4 nyheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com