17 mars 2017

Skånska Arab Women Film Festival bemöter fördomar

Scen ur Sophie Boutros film "Mahbas" som visas under Arab Women Film Festival

Lyssna: "Massor av arabiska kvinnor som gör filmer och vill att vi ska lyssna på deras röster"

Under helgen pågår den andra upplagan av Arab Women Film Festival i Malmö och Helsingborg. Ett syfte är att slå hål på omvärldens föreställning att kvinnor inte är aktiva inom filmbranschen i arabvärlden.

Festivalen är en delfestival som arrangeras av Malmö Arab Film Festival (MAFF), vars chef Mouhamad Keblawi säger att ett av syftena med filmfestivalen är att göra klart för den svenska publiken att arabiska kvinnor är aktiva inom filmbranschen.

– Att det bara under en månad kommer in 185 filmer som ansökt om att få delta i vår filmfestival betyder att vi har massor av arabiska kvinnor som gör filmer och vill att vi ska lyssna på deras röster och vad de vill säga, säger han.

Idén kom upp redan 2013, då MAFF arrangerade en heldag den 8:e mars där de visade filmer om och av kvinnor. Efter den positiva responsen bestämdes att en egen filmfestival skulle anordnas. Idén förverkligades förra året, då första upplagan av festivalen arrangerades, och nu går andra upplagan av stapeln. I år visas 12 filmer, och dessutom anordnas ett seminarium om hur arabisk film har hanterat eller arbetat mot våld mot kvinnor.

Mouhamad Keblawi säger att ett av syftena med filmfestivalen är att slå hål på uppfattningen som omvärlden har om arabisk film; nämligen att kvinnor inte är aktiva inom filmbranschen i arabvärlden. Han medger att kvinnor visserligen har motgångar i branschen i arabvärlden, men det är ett fenomen som syns i allt från Bollywood till Hollywood.

Han får medhåll från den libanesiska regissören Sophie Boutros, vars film "Mahbas" har europeisk premiär under Arab Women Film Festival. Hon befinner sig i Dubai just nu, och över en dålig telefonlinje säger hon att synen på den arabiska kvinnan är att hon endast har en identitet, vilket är fel. Situationen ser ju annorlunda ut beroende på vilket land kvinnan bor i. Men när det gäller filmvärlden har den arabiska kvinnan spelat stor roll i filmbranschen, som allt från regissörer och manusförfattare till skådespelerskor.

– Självklart inser jag att saker kan bli bättre, men sett till den generella statusen som kvinnan har i arabvärlden, tror jag att vi går i rätt riktning, säger hon.

Sophie Boutros film "Mahbas", eller "Vigselring" på svenska, handlar om en libanesisk kvinna som inleder ett förhållande med en syrisk man, och när mannen med sin familj ska besöka kvinnans familj blir det känsligt på en gång. Det räcker med att mannen hälsar med syrisk dialekt, innan kvinnans mamma reagerar. Hennes bror mördades i en bombattack utförd av den syriska armén som hade invaderat Libanon i tre decennier. Det har spätt på hatet mot syrier. Filmen är en drama-komedi som skildrar många fördomar som syrier och libaneser har mot varandra, som slutar med att personerna tänker om och börjar samsas.

Boutros säger att syftet med filmen är att visa att dessa två folkgrupper har mycket mer gemensamt än vad som skiljer dem åt. Men samtidigt att påvisa att många av de fördomar som man har gentemot varandra är rasistiska, vare sig man vill det eller inte.

Arab Women Film Festival pågår till och med den 19:e mars.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com