23 augusti 2013

Lokalhistoriskt på Dunkers


Lokalhistoriska föredrag på Dunkers kulturhus i Helsingborg hösten 2013

Onsdag 4 september kl.18.30
Från fälad till förort
Föredraget belyser hur en i det närmast värdelös fäladsmark och kustremsa norr om Helsingborg blivit villaförort med några av de dyraste tomtpriserna i Sverige. Hur kunde det bli så och när skedde detta? I början av 1900-talet kom fritidsfolket, 50 år senare kom pendlarna. Det kanske rent av hänger samman?
Med Daniel Melchert, byggnadsantikvarie.

Onsdag 2 oktober kl.18.30
Flykten över sundet - historia och historiografi
Föredraget delas in i två delar. Den första ger kortfattat bilden av Danmark under tysk ockupation samt judarnas situation i Danmark under andra världskriget. Dessutom fokuseras det på den tyske juristen och nazistiske politikern Werner Bests betydelse i sammanhanget - en betydelse som ännu inte är helt klarlagd. Just denna oklarhet leder över till andra delen där fokus blir oktober 1943 i dansk historieskrivning från krigsslutet fram till idag.
Med Ulf Zander, professor i historia vid Lunds universitet.

Onsdag 6 november kl.18.30
Textilkonstnären Maja Sjöström – ett skånskt-romerskt konstnärsliv
Maja Sjöström var en mångbegåvad textilkonstnär som levde ett långt och ovanligt liv (1868-1961). Hon arbetade och bodde på flera ställen i Europa och Sverige genom åren men hade sina rötter i den skånska myllan. Maja Sjöström var en betydande konstnär och fick en rad offentliga uppdrag, bland annat all textil utsmyckning i Stockholms stadshus. Föredraget ger en rik inblick i ett rikt konstnärsliv och också i ett Europa som under denna tid genomgick drastiska politiska förändringar.
Med Åsa Rausing-Roos, författare och bibliotekarie.

Samarrangemang med Helsingborgs Museiförening och Studiefrämjandet
Konsertsalen, plan 2
Entré 40 kr, Kulturkortet 35 kr, Museiföreningens årskort fri entré

Mer information:
Charlotta Jönsson
Dunkers kulturhus
+46 (0)702 61 74 07
charlotta.jonsson@helsingborg.se
www.dunkerskulturhus.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com