21 september 2018

Olika svar från S och M om Helsingborgsstyret

Jan Björklund (S), kommunalråd i Helsingborg vill styra med C, L och KD.

Lyssna: S och M i låsta positioner om Helsingborgstyret

Från Helsingborg kommer olika signaler om hur man ska styra efter valet. Moderaterna försäkrar att alliansen inte kommer splittras medan Socialdemokraterna vill samarbeta med de andra borgerliga partierna.

Det politiska läget i Helsingborg efter valet är ännu inte klart. Samtal pågår både inom den borgerliga alliansen och över blockgränsen.

Största partiet Socialdemokraterna vill försöka sy ihop ett nytt styre tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Vi hade ett bra och positivt samtal. Vår ambition är att få till ett majoritetsstyre, säger kommunalrådet Jan Björklund (S).

Men ett sådant samarbete hade inte gett en blocköverskridande majoritet i kommunfullmäktige. 

– Det fattas två mandat när frågorna kommer upp i fullmäktige. I realiteten blir det ett majoritetsstyre, så ser vi det, säger Björklund. 

S har inte haft samtal med Miljöpartiet och avvisar samarbete med Vänsterpartiet.

Moderaterna försäkrar att alliansen inte kommer att splittras och har som mål att styra med de andra borgerliga partierna.

– Alla de har också talat om att alliansen är deras förstahandsval. Jag är rätt så trygg med att det kommer bli ett alliansstyre till slut, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Sverigedemokraterna blev tredje största parti och är vågmästare men varken M eller S vill förhandla med SD. 

– Vi ser helst att vi tar styret, annars är det Moderaterna som ligger bäst till, därmed inte sagt alliansen. Vi vill få igenom vår politik och vi kommer stödja det block eller de partier där vi ser att vi har en politik som vi känner igen oss i, säger kommunalrådet Michael Rosenberg (SD).

Senast den 23 oktober ska allt vara klart.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com