21 september 2018

Gåtan bakom dödlig lägenhetsexplosion delvis löst

Lägenheten i Närlunda blev utbränd efter explosionen.

Lyssna: Orsak bakom dödlig lägenhetsbrand i Närlunda klarlagd

Lägenhetsexplosionen i Närlunda i Helsingborg där en man dog i september förra året var med största sannolikhet orsakad av brandfarlig vätska som läckt ut i bostaden, enligt Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

En man omkom i en kraftig explosion i ett hyreshus i Helsingborgsstadsdelen Närlunda i september 2017.

Nu finns det ett svar på vad som orsakade den, enligt ett pressmeddelande från Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Lägenhetsexplosionen var med största sannolikhet orsakad av brandfarlig vätska som läckt ut i bostaden.

Det fanns tre andra teorier som med tiden uteslöts - att brandgas, bomb eller gas skulle ha orsakat explosionen och branden.

Lars-Göran Bengtsson, olycksutredare på Räddningstjänsten, bygger sin slutsats på att det började brinna ganska rejält i lägenheten kort efter explosionen.

– Det tyder starkt på att brandfarlig vätska har läckt ut i lägenheten och avgett ångor som sedan har antänts. Explosionen orsakade en kraftig tryckökning. Resterna av brandfarlig vätska har därefter bidragit till den häftiga branden, förklarar han i pressmeddelandet. 

Enligt den rättsmedicinska obduktionen avled mannen till följd av inandning av de gaser som ingår i en brandfarlig vätska och av gaser som bildas vid brand.

Dock vet man inte vad som exakt hände i lägenheten som ledde till att vätskan läckte ut och vad som kan ha fått den att brinna.

Explosionen ledde till att hela huset evakuerades och de boende fick komma tillbaka först efter en dryg vecka - vissa ännu senare.

Många i området har varit oroliga med många frågor om vad som orsakade händelsen.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com