19 augusti 2018

Oro för det låga vattenståndet i sjön Bolmen

Christian Iversen tittar ut över Bolmen där vattenståndet är oroväckande lågt.

Lyssna: Web Bolmen

Vattenståndet i Bolmen är oroväckande lågt. Och det här är alltså den sjö i Småland som förser en halv miljon skåningar med dricksvatten.

Anledningen är den långa torkan och att sjön inte fylls på, samtidigt som den tappas på vatten till Lagan och kraftverken där samt via Bolmentunneln till flera kommuner i Skåne, däribland Helsingborg och Lund.

Längs Bolmens stränder syns det tydligt att det är lågt vatten. Hemma hos lantbrukaren Christian Iversen på gården Liljenäs vid sjöns nordligaste del har sjön dragit sig tillbaka så mycket att han fått en enorm sandstrand.

- Jag kallar det lite skämtsamt för Liljenäs playa, säger han. Det vi ser nu är summan av kardemumman av sommarens extremväder och att sjön tappas på vatten till kraftverken i Lagan och till skånskt dricksvatten.

Nu har nivåerna nått under den så kallade sänkningsgränsen då nivån egentligen inte får vara lägre. Länsstyrelsen i Kronoberg undersöker nu om och vad man eventuellt kan göra. Och dricksvattnet är prioriterat och alla skåningar kommer ändå att få sitt vatten.

- Dricksvattnet är ett stort samhällsintresse och har förtur framför alla andra intressen, säger Jan Grosen som är chef för vattenfunktionsenheten på Länsstyrelsen i Kronoberg.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com