Maximilian Cierpisz, testar en ny metod där havsvatten görs om så att det går att dricka.
Lyssna: Maximilian Cierpisz om vattenavsaltning
Framtidens hotande vattenbrist har ökat intresset för att kunna använda havsvatten, men problemet är den höga salthalten.
I Helsingborg testas nu en ny metod där havsvatten görs till dricksvatten.
Enheten som testas fångar in värmen från solen, energin värmeleds in till ett isoleringsmaterial som sparar energin i tre-fyra sekunder, och den energin används sedan för att värma upp havsvattnet.
Havsvattnet avdunstar och stiger upp i enheten, kyls ner och bildar kondens. Kondensen blir dricksvatten.
– Det enda som behövs är solen, säger Maximilian Cierpisz, från föreningen Salt water farming.
Det låter så enkelt. Varför har ingen gjort det här tidigare?
– Dels är det ett material, som vi använder i vår enhet, som har varit ganska dyrt, men som har blivit billigare med åren. Dels, när man söker vissa tekniska lösningar till vattenkrisen så brukar man gå till mer avancerade lösningar, medan vi går till simplicitet, eftersom vi tänker att en vattenkälla ska vara utan underhåll och större ekonomiska investeringar.
...Källa: Sveriges Radio P4 nyheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com