Gösta Eliasson, facklig sekreterare i Svensk förening för allmänmedicin.
Lyssna: "MAn stoppar bara in i lådan och tar inte ut någonting"
Läkare inom primärvården kräver nu mer resurser för att kunna klara kravet från politikerna om att vara det första alternativet för patienterna.
– Om allmänmedicinen ska vara basen i svensk sjukvård så måste man tilldela tillräckligt med resurser. Och så måste vi få ett tydligt väl avgränsat uppdrag, säger Veronica Milos Nymberg, specialist i allmänmedicin vid Laröds vårdcentral i Helsingborg.
– Vad ska vi ägna oss åt i primärvården och vad ska vi inte göra? Som det är i dag så stoppar man bara in saker i lådan, men man tar inte ut någonting och det blir överfullt till slut och det brister, säger hon.
Kollegan Märit Löfgren, ST-läkare vid Herkules vårdcentral i Borås instämmer - i dag har arbetssituationen för många alllmänläkare blivit ohållbar.
– Man har inte möjlighet att vara den närvarande läkare man verkligen ville vara, säger hon.
Den pressade situationen i primärvården där många patienter får vänta länge på en läkartid är ett av ämnena när allmänläkarna höll kongress i veckan. Vårdcentralerna får allt fler uppdrag, många allmänläkare orkar inte jobba heltid och primärvården får ta emot allt sjukare patienter. Samtidigt kräver politiker från flera riksdagspartier att vården ska öka sin tillgänglighet - en ekvation som inte går ihop.
Enligt förslag från sjukvårdsutredningen Effektiv vård ska primärvården i framtiden ta hand om betydligt fler patienter än i dag, medan den traditionella sjukhusvården ska minska i betydelse. Men en sådan förändring kommer att ta många år att sjösätta, och för att lösa problemen i dag vill många politiker öka tillgängligheten på vårdcentralerna.
Att låta patienterna själva boka sina tider på nätet är ett sätt för att öka tillgängligheten, berättar Gösta Eliasson, facklig sekreterare i Svensk förening för allmänmedicin.
– Nu införs det webbokningar på många håll i landet, alltså patienterna kan boka in tider själva. Då styr man inte över de patienter som kommer in, utan man kan få ett besök för nästan vad som helst och då kommer de kroniskt sjuka kanske att komma i bakvatten där, menar han.
Portalparagrafen att vården ska ges till den som har störst behov, har fått stryka på foten när allt fler vårdcentraler inför webbokning. De multisjuka personerna utan datorvana kommer i kläm, enligt föreningen.
Men tillgänglighet är inte alltid att få en läkartid med kort varsel, enligt ST-läkaren Märit Löfgren.
– Det kanske inte alltid är doktorsinsatserna som är de stora insatserna utan ett sammantaget samordnat omhändertagande som gör att man kan sortera sig ur sitt problem, säger hon.
Och Veronica Milos Nymberg säger att det är viktigt att prioritera rätt.
– Det är viktigt att förstå vem vi ska vara tillgängliga för, och att det kanske inte är de allra sjukaste individerna som ibland upptar våra resurser. Tillgänglighet ska ju vara på rätt villkor och för dem som behöver det allra mest. Det är den stora utmaningen, säger hon.
...Källa: Sveriges Radio P4 nyheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com