Lyssna: "Vi är mer vägvisare för fiskarna"
Idag invigs Kuststation Malmö och därifrån utgår nu kustbevakningen för hela Skåne. Tidigare fanns stationer även i Helsingborg, Höllviken och Simrishamn.
– Det finns en synergieffekt att ha fartygen vid en och samma kaj och även besättningen, säger Pontus Ekström, som är kustbevakningstjänsteman.
Kuststationen ligger i Frihamnen i Malmö, där ett stort före detta magasin nu huserar kustbevakningens personal och utrustning. Runtomkring pågår livlig aktivitet från yrkessjöfarten, med bland annat inskeppning av bilar och pappersprodukter. Vid kajen ligger miljöskyddsfartyget KBV 034, och vi går ombord.
I båtens bakre del ligger en ribb, en slags stor gummibåt, som kan sjösättas från aktern.
– Den använder vi mycket vid kontrollverksamheten när vi är kustnära, framför allt då vid fiskekontroller, säger han.
Kustbevakningens huvuduppgift är miljöräddning till sjöss, förra året var det också mycket fokus på gränskontroller.
En annan av kustbevakningens uppgifter är att hålla koll på fisket i havet, både yrkesfisket och fritidsfisket, ett fiske som är omgärdat av många regler och begränsningar, inte minst i Öresund. Miljöberedskapen måste alltid finnas, så när det gäller de övriga uppgifterna handlar det ofta om att prioritera, menar Pontus Ekström.
– Så när vi får in tips, det kan vara olovligt fiske, eller sjöfylleri, eller andra bitar, då måste vår ledningscentral i Göteborg prioritera bland de här ärendena. Eller när vi får förfrågningar från polisen, vilket vi fått den senaste tiden, att bistå dem med dykningar. Det kan vara skjutvapen och de här bitarna.
– När ska vi bistå polisen, det här sjöfylleriärendet kan ju också vara brådskande, och då det här fisketipset, det är ett pussel som ska läggas, säger han.
Nyligen uppmärksammade Trelleborgs Allehanda att en sportfiskare som tipsat om felaktigt placerade öringsgarn tyckte att det tog för lång tid innan kustbevakningen var på plats för att kontrollera näten. Så kan det vara vid vissa tillfällen, men det är olyckligt, säger Pontus Ekströms kollega Kenneth Olsson, som också är ombord på fartyget.
– Vi är hemskt glada att vi får ha tipsare som påtalar när de ser garn som står på fel ställen. Men man ska komma ihåg att vi har en mängd andra arbetsuppgifter, så man får göra en prioritering mot vad som gäller för tillfället. Och i det här fallet vet jag att det var folk nere någon dag efter och tittade och det här garnet var borta då, men visst ibland kan det ta för lång tid och det är olyckligt, säger han.
Hur många kommer ni på ungefär på ett år?
- Det är svårt att säga men jag skulle tippa att vi skriver rapport vad det gäller det här garnfisket, kustnära fisket, mellan fem och tio på ett år. Och längre ut på säsongen, sommaren och hösten, har vi ett olaga ålfiske som bedrivs med ryssjor där också ett rätt stort antal redskap tas i beslag.
--Nästan alltid är det omärkta redskap, där vi inte kan knyta någon ägare till redskapen. De redskapen vittjas inte varje dag, så det är inte helt enkelt att lägga de resurserna att sitta och vakta de redskapen. Men det här har förekommit i alla år i ungefär samma utsträckning, det är inget nytt, säger Kenneth Olsson.
Skulle ni vilja ha mer resurser, skulle man upptäcka mer om ni kunde kolla mer efter tjuvfiskare?
– Ja, nu har vi fått det här verksamhetsområdet och med den basen i Malmö som vi har så har vi lite svårt kanske att göra snabba punktinsatser, där så håller vi just nu på och diskuterar någon mindre båt på trailer som vi kan ta med en bil och göra en snabb sjösättning och ingripa mot exempelvis tjuvfiske, säger Kenneth Olsson.
Flygbevakning, patrullering till sjöss och tips som kommer in är olika sätt att hålla uppsikt över fisket till havs, mycket handlar också om att vägleda, menar Pontus Ekström. Alla får fritidsfiska för eget bruk i havet, men det finns en hel del regler och begränsningar som man är skyldig att ta reda på - inte minst i Öresund. Även Havs- och Vattenmyndighetens fiskerikontrollanter och länsstyrelsens kustfisketillsynsmän håller koll på att regler följs. För att ta reda på vad som gäller rekommenderar Kenneth Olsson sajten Svenskafiskeregler.se.
– Där det ganska tydligt åskådliggörs med kartor och vilka regler som gäller och var, säger han.
– Det är viktigt att betona också att vår målsättning är inte att lagföra fritidsfiskare eller yrkesfiskare, vi är ju mer vägvisare, säger Pontus Ekström.
Han tycker att det är roligt att se att det är populärt att fiska.
– I sundet har vi flera pilkefartyg, det är en stor näring och där vi kommer i från i Simrishamn är trollingfisket stort och en viktig turistmagnet för regionen, och vi blir glada när vi ser familjer som är ute och sätter garn, friluftsmänniskor som älskar att vara ute och få bedriva sin hobby, säger han.
– Den ska vi ju värna, den rätten, och vår uppgift är att säkerställa att vi har ett fiskebestånd, inte bara idag utan även i framtiden. Så det är därför vi har det här regelverket, regelverket är för att säkerställa att beståndet kan fortleva, och det är viktigt att ha i åtanke, säger Pontus Ekström.
Malin Thelin
malin.thelin@sverigesradio.se
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com