5 april 2017

Ovanlig turturduva för första gången i Skåne

Större turturduva har hittat hem till Kivik.

Lyssna: Fågelskådare: Vår svärson döpte den till Ragnar

Den större turturduvan har siktats på skånsk mark för allra första gången. Den ovanliga fågeln skådades vid Björkvång i Kivik som just nu lockar en och annan fågelskådare.

– Vårt bästa fynd någonsin, berättar Borgholmsparet.

Det var Brita Gustafsson från Borgholm på Öland som gjorde det första fyndet i söndags. Hon och maken Ragnar var egentligen på väg till Helsingborg för att kika på en annan ovanlig fågel, trädgårdsträdkryparen.

Men så fick Brita lust att lyssna på gulhämpling som brukar hålla till i ett område i Kivik där det flitiga fågelskådarparet varit tidigare. Så de beslöt sig för att ta en avstickare till dit.

– Men där körde vi fel och hamnade i en äppelodling vid Björkvång, berättar Ragnar Gustafsson. Och där såg Brita det vi först trodde var en vanlig turturduva.

De tog foton och lade ut på fågelskådarnas Facebookgrupp Club300 Sweden. Där kollegor snabbt konstaterade att det snarare rörde sig om den ovanligare arten större turturduva, som aldrig setts i Skåne förut.

Så hur gick det med trädgårdsträdkryparen i Helsingborg då? Jo de lyckades pricka in den med, fast lite senare på söndagen. Nu är de hemma i Borgholm igen. Mycket nöjda.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com