13 februari 2017

Polis: Sexhandeln har blivit mer mobil

Mathias Lööw, chef för polisens fokusgrupp i Helsingborg.

Lyssna: Polisen "Man tror på myten om den lyckliga horan"

I Helsingborg har ett samarbete fått bort prostitutionen från hotellen. Men sexhandeln har inte minskat som helhet, bara flyttat till nya platser.

- Vi har ingen bra statistik på det, men min egen uppfattning är att det finns ett större mörkertal än vi tror och vet i dag, säger polisen Patrik Lindén som jobbar med frågor som rör människohandel och prostitution i Helsingborg.

En försvinnande liten del sexköpsbrott anmäls i Helsingborg. 2014 anmäldes två brott till polisen. Att jämföra med 78 stycken i Skåne och 607 i landet som helhet. Enligt Patrik Lindén finns de inga tecken på att sexhandeln minskat i omfattning, den har bara flyttat ut från hotellen. Trenden i Helsingborg är som andra håll, att den blivit mer mobil, mer organiserad och svårare att kartlägga.

- Det här med att prostituerade finns på gatan, det finns inte längre på samma vis. Man använder sajter, där det finns mobilnummer och man kontaktar det och bestämmer tid och pris.

- Det skulle kunna vara olika uthyrningssajter där privatpersoner hyr ut sina bostäder och lokaler, som till exempel 'airbnb'. Sedan kan det visa sig att bostaden använts i brottslig verksamhet, som prostitution, berättar Patrik Lindén.

För att möta upp problematiken med den allt mer svårfångade sexhandeln inleder polisen ett nytt regionalt samarbete i mars i år. Det kommer innebära att extra resurser sätts på spaning och utredningsarbete kring sexhandelsbrott.

Frälsningsarmén en av initiativtagarna till Helsingborgsmodellen mot prostitution, har som ideell organisation spelat en viktig roll. Emma Cotterill, jurist och ansvarig för Frälsningsarméns arbete mot människohandel i Skåne, hoppas att polisens satsning ska sätta ett tydligare fokus på sexköpsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

- Vad vi vill se är att sexköpare bötfälls och får strafföreläggande, vi vill se att människohandelsutredningar öppnas och att utsatta erbjuds hjälp och stöd enligt sina rättigheter. När vi börjar se att det sker, då kan vi öppna upp det här samarbetet för fler, då vet vi att det fungerar, säger hon.

Polisen får sista ordet. Mathias Lööw vid polisens fokusgrupp i Helsingborg tror att allmänheten framöver kommer spela en allt viktigare roll i att avslöja den här sortens brott.

- Det är ju en inställning till själva brottet, sexköp. Det är en attitydsfråga från Sveriges befolkning som faktiskt väljer att köpa sex, säger han och fortsätter:

- Det handlar om att man tror på myten om den lyckliga horan. Det handlar om att man har en attityd där man har överseende med den här sortens brott. Annars hade vi vetat om betydligt fler brottstillfällen än vi faktiskt vet i dag.

 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com