Akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, SUS Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT
Lyssna: Hälso- och sjukvårdsdirektör: "Får sporra oss att bli ännu bättre"
Skånes universitetssjukhus hamnar på näst sista plats bland universitetssjukhus i landet i sjukvårdstidningen Dagens medicins omfattande rankning för förra året. Inte heller i kategorin medelstora sjukhus är det någon framgång för Skåne.
Dagens medicin har vägt samman närmare 8 000 uppgifter från olika register, dit sjukhusen själva rapporterar in resultat. Det handlar till exempel om Sveriges kommuner och landstings öppna jämförelser, olika nationella kvalitetsregister, patientenkäter och mätning av väntetider och överbeläggningar.
Medicinsk kvalitet väger tyngst, och därefter kommer tillgängligheten. För universitetssjukhusen är ekonomi också en faktor som ingår.
Skånes universitetssjukhus hamnar alltså näst sist av landets sju universitetssjukhus. Bäst är Norrlands universitetssjukhus och därefter kommer Linköping och Karolinska. Karolinska har tidigare legat i botten, men enligt Dagens medicin är det en förbättrad tillgänglighet som fått sjukhuset att stiga i rankningen.
– Det är klart att jag skulle önska att vi tillhörde de sjukhus som låg högst upp i rankningen, men nu gör vi inte det, utan vi får använda resultatet till att sporra oss till att bli ännu bättre och kanske försöka komma högst upp vid nästa tillfälle, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.
Det är bara sjukhus med dygnetruntöppen akut som är med i Dagens medicins undersökning. Av sjukhusen i Skåne kvalar lasarettet i Ystad in på en tionde plats bland medelstora sjukhus. Varken lasarettet i Helsingborg eller Centralsjukhuset i Kristianstad hamnar bland de tolv bästa.
Ingrid Bengtsson-Rijavec har ännu inte hunnit sätta sig in i detalj i de olika mätparametrarna, men hon säger att tillgängligheten varit ett stort problem i den skånska sjukvården, och det tror hon spelat in.
– Vi har vidtagit åtgärder i form av ett tillgänglighetspaket, som vi ser börjar ge positiva effekter i slutet av 2016. Det har ju inte fått genomslag i den här mätningen, säger Ingrid Bengtsson-Rijavec.
Hon tar även upp hjärtsjukvården som exempel, där Skånes universitetssjukhus tillsammans med Sahlgrenska i Göteborg har riksjukvårdsuppdrag vad det gäller hjärttransplantationer. Där visar SUS toppresultat även internationellt sett, men det förebyggande arbetet och tillgängligheten inom hjärtsjukvården brister. De faktorerna väger lika tungt och påverkar därmed resultatet negativt.
Genom förbättrad tillgänglighet och stora förbättringar I Skånes arbete med den nationella cancersatsningen på standardiserade vårdförlopp, så hoppas Ingrid Bengtsson-Rijavec på bättre resultat i nästa års rankning.
– Vi har nått fantastiska resultat i att minska ledtiderna inom de olika cancerområdena. Vi är den region som har haft flest patienter inne i de standardiserade vårdförloppen. Jag utgår från att det här kommer att få bra genomslag i nästa mätning, säger hon.
...Källa: Sveriges Radio P4 nyheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com