18 januari 2017

Helsingborg startar hemtagningsteam

Lyssna: Kommunen "Vi behöver snabba upp flödet mellan regionen och kommunen"

Med en satsning på hemtagningsteam ska patienters hemgång från lasarettet bli smidigare och snabbare.

Just nu rekryterar Helsingborgs kommun personal till de tre hemtagningsteam som ska starta senare i vår. Teamens arbete är avsett att underlätta och snabba upp hemgången för patienter som är färdigbehandlade på lasarett eller sjukhus, men som kan vara i behov av fortsatt rehabilitering och hemvård i bostaden.

Niklas Sommelius, stabchef vid vård- och omsorgsförvaltningen förklarar varför Helsingborg gör den här satsningen just nu.

 - Det finns egentligen två anledningar. Den ena, att vi har en betalningslag som börjar gälla nästa år. Den innebär att vi behöver snabba upp flödet mellan Region Skåne och kommunen. Den andra är att vi har en politisk överenskommelse mellan Region Skåne och Helsingborgs högsta politiska ledning att vi ska skapa hemtagningsteam och regionens ska skapa mobila team. Och de två organisationer måste mötas och göra det så bra som möjligt för helsingborgarna.

Niklas Sommelius ser flera vinster med hemtagningsteamet där det trygghetsskapande arbetet står i centrum. Modellen, som redan används i ett flertal kommuner, kommer möta patienten redan vid inskrivningen på lasarettet.

- Då börjar vi ta kontakt för att se vilken typ av vård som krävs sedan. När patienten skrivs ut åker hon hem till bostaden där vi möter upp och ser vilka behov som finns. Kontaktmannen kommer inte lämna personen förrän hon är trygg, berättar enhetschef Pia Månsson-Sander.

Det handlar enligt Niklas Sommelius inte om att spara på antalet korttidsplatser i kommunen.

- Det man kan säga att vi gör är at skapa korttidsplatser i hemmen. Det är ett helt annat sätt att ta hem och vårda patienten. Det finns ingen anledning att störa den enskilde med fler sjukvårdstransporter från sjukhus till korttid, när personen vill och målet är, att han eller hon ska komma hem. Lagstiftningen är väldigt tydlig i den delen, att personerna ska vårdas hemma.

Blir vården billigare?

- Det behöver det inte bli. Det beror på vilka behov den enskilde har. I dagsläget är inte det här en fråga om ekonomi, utan ett annat sätt att hantera vården helt enkelt.

Från Region Skånes perspektiv är Helsingborgs satsning på hemtagningsteam något som välkomnas, även om det inte helt löser bristen på vårdplatser på överbelagda Helsingborgs lasarett. Yvonne Augustin (S), är ordförande i sjukvårdsnämnd Sund.

- Jag tror att det kan vara en del av lösningen. Vi kan säkert ge människor vård eller eftervård i hemmen om vi hjälps åt, både kommunen och Region Skåne. Sedan vet vi ju alla att det exempelvis är svårt att få tag på exempelvis sjuksköterskor. Det gör att vi inte kan ha öppet så många vårdplatser som vi skulle behöva ha öppet.

Hur undviker man att det blir en skarv mellan regionens sjukvård och den kommunala vården, så patienter inte faller mellan stolarna?

- Det måste vi hålla ögonen på, så det fungerar. Redan nu på fredag den här veckan kommer jag ha ett möte med samtliga kommuner i sjukvårdsnämnd Sund. Där ska vi bland annat diskutera samverkanfrågor där samarbetet inte fungerar, allt i avsikt för att det ska bli bättre, säger Yvonne Augustin.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com