20 november 2016

Helsingborg åkte ur allsvenskan

Helsingborgs IF var blott tio minuter från att säkra sin allsvenska plats.

Då vände Halmstads BK:s Marcus Mathisen kvalreturen från 0—1-underläge till 2—1-seger. Ett resultat som förde hallänningarna tillbaka till allsvenskan — och Helsingborg ur densamma.

Fem SM-guld, lika många Svenska cupen-titlar. Sexa i maratontabellen och näst senaste svenska lag att spela i Champions League (2000). Helsingborgs IF har en stark position i den svenska fotbollshistorien, men nästa säsongspelar den klassiska klubben i superettan.

Åtta minuter före full tid på Olympia, inför 11 074, åskådare var detta inte ett faktum. Då hade Helsingborgsanfallaren Jordan Larsson satt 1—0 till hemmalaget och efter 1—1 i den första matchen på Örjans vall betydde det att Helsingborg var kvar i allsvenskan.

Inom bara några minuter förändrades allt. I den 87:e minuten fick Halmstad straff efter att Bradley Ralani fällt Andreas Bengtsson i straffområdet. Från elva meter var Marcus Mathisen iskall och satte kvitteringen som betydde förlängning.

Men Mathisen var inte nöjd med detta. I den 90:e minuten svarade dansken för ett drömmål som skickade Halmstad tillbaka till allsvenskan — och Helsingborg ur densamma. Strax utanför straffområdet avlossade han ett skott som var otagbart för Matthew Pyzdrowski i hemmamålet.

– Det här är det största i min karriär, säger Mathisen i TV12.

Halmstads BK får nästa säsong göra sin 54:e allsvenska säsong. Klubben upplevde sin senaste storhetstid i slutet av 1990-talet och millennieskiftet när hallänningarna tog två SM-guld inom loppet av fyra år (1997 och 2000) samt Svenska cupen-titeln 1995.

För ekonomiskt skuldtyngda Helsingborg väntar nu ytterligare ett stålbad. Nästa år står ombyggda Olympia färdigt — där kommer publiken att bjudas på fotboll av superettanklass.