15 oktober 2016

Neuroförbundet avslutar Skåneturné

Ann Thelander är informatör på Neuroförbundet.

Lyssna: Ann Thelander: Inom neurologin så händer det otroligt mycket

Sedan maj månad har Brainbus rullat runt på de svenska vägarna och stannat till i städer för att sprida kunskap om neurologiska sjukdomar. De senaste veckorna har man besökt Malmö och Helsingborg. Idag avslutas turnén i Kristianstad.

Brainbus är ett projekt som drivs av bland annat Neuroförbundet. Med lastbil kör de runt ett inrett släp för att på olika torg runtom i Sverige kunna stanna till och informera människor om neurologiska sjukdomar.

Under lördagen hade man parkerat släpet på Stora torg i Kristianstad. De nyfikna besökarna kunde göra allt från att försöka flytta en metallkula med ren tankekraft till att ställa sina frågor till de informatörer som fanns på plats.

För Neuroförbundets del handlade det om att nå ut med information och väcka intresse.

– Inom neurologin så händer det otroligt mycket, generellt sett. Men det är väldigt svårt att få det att nå ut,

En utav besökarna som letade sig in i Brainbus var Solvig Friström. Hon blev personligt drabbad när en nära anhörig fick en stroke. Inne i bussen står hon och tittar på en video med animerade hjärnceller. Hennes man sitter några meter bort och provar tankespelet där man genom att slappna av så mycket som möjligt ska få en metallkula att rulla från den ena sidan av ett bräde till den andra. En EKG-mätare bestämmer om kulan ska rulla framåt eller tillbaka.

– All information som man kan få ska man ta vara på,

Dagen i Kristianstad fortsatte med föreläsningar och seminarier om bland annat nyttan med rehabilitering.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com