27 april 2016

Kommunen finansierar kritiserad hotellverksamhet

Jesper Theander, arbetsmarknadsdirektör på arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborg.

Lyssna: "Ingen struktur på boendet"

I över ett år har Räddningstjänsten försökt stoppa verksamheten på Hövitsmansgatan 4 i Helsingborg, som de anser är både olaglig och livsfarlig för de som bor där.

Räddningstjänsten anser nämligen att det i fastigheten drivs ett olagligt hotell/vandrarhem.

Ända sen 1980-talet har huset från och till varit föremål för liknande ärenden utan att någonting har hänt.

Nu förhalar ägaren hela tiden besluten genom att överklaga.

Den främsta risken som räddningstjänsten ser det är att det skulle börja brinna i huset under kan någon i värsta fall dö.

– Risken som vi ser det är att man inte hinner ut, man uppmärksammar inte det utan får en rökspridning i hela byggnaden i princip, säger brandingenjör Anna Brand vid räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Utdömd fastighet

Men det här är alltså inte första gången som myndigheter dömer ut fastigheten. Ändå har ägaren kunnat fortsätta sin verksamhet som vanligt. Vi har tagit del av dokument från till exempel 80-talet där myndigheter belagt huset med hyresförbud, men där ägaren ändå fortsatt sin verksamhet. Även om han efter uppmärksamheten med råttorna i somras försökt åtgärda några av de anmärkningar som räddningstjänsten hade vad gäller brandsäkerheten, så anser man efter ett besök nyligen att åtgärderna bara är ytliga.

– Man har satt in lite extra dörrar, men dörrarna står oftast öppna, uppställda handbrandsläckare och skyfflar. Dessutom är det från början ett flerbostadshus så man måste titta på det totala brandskyddet, säger Anna Brand.  

Nuvarande hyresvärd har varit med och drivit fastigheten tillsammans med sin far sedan slutet på 80-talet, och fick 2007 ärva huset som från början bestått av 9 lägenheter som byggts om till 44 rum.

Det här är ett hus som kommunen genom åren flera gånger vänt sig till för att få hjälp med bostad till människor i nöd. Huset har med andra ord under alla dessa år varit en plats för människor som inte haft något annat val, eller haft en egen försörjning.

Betalar hyran

Men i dag menar Jesper Theander, arbetsmarknadsdirektör på arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborg, att kommunen inte är med och upprättar några kontrakt med hyresvärden utan menar att det är den enskilde som gör det även om kommunen i slutändan godkänner dem, och betalar hyran.

– Det är ett kontrakt mellan den enskilde och hyresvärden. Där måste vi som myndighet gå in och titta på om det är en skälig hyra för det boendet, och är det en skälig summa som kommunen kan betala till den enskilde. Och där jag att vi gjort anmälan till både räddningstjänsten och miljöförvaltningen där man haft anmärkningar på bland annat brandsäkerhet och ventilation, säger Jesper Theander.

Många frågetecken

Men hur är det då möjligt att kommunen väljer att pumpa in pengar i en verksamhet som är utdömt och klassat som livsfarligt av räddningstjänsten, och där även andra myndigheter haft frågetecken kring hur uthyrningsverksamheten bedrivs?

Bland annat har man ifrågasatt varför värden inte har det tillstånd som krävs för att bedriva hotell/vandrarhem då man från myndigheters sida anser att det är ett hotell, och för den typen av varsamhet behövs det tillstånd. Värden menar dock att det är lägenheter han hyr ut. Lars Hallin från polisen gjorde en anmälan om just det här efter att ha besökt fastigheten i ett annat ärende.

– Det var väldigt svårt att hitta i fastigheten. Mycket korridorer och ingen struktur på boendet. Det gick inte att utröna vem som bodde där, eller hur många det var som bodde där. Det var mycket folk som kom och gick. Det framkom för oss att det här är ett vandrarhemsliknande korttidsboende, säger Lars Hallin.

Men det ärendet la man sedan ner hos polisen ett halvår senare.

Möter efterfrågan

Hur kan kommunen godkänna att hyresvärden tar saftigt betalt för ett nedgånget rum utan dusch och toalett? Cirka 5 000 kronor per rum, alltså lika mycket som andra betalar för en nyproducerad lägenhet, det här är dessutom pengar som går rätt in i en ifrågasatt verksamhet.

– Slutsatsen är fortfarande så att efterfrågan är större än utbudet. Och det möjliggör den här typen av situationer. Och att lägga skattemedel på det känns naturligtvis inte som den bästa investeringen, säger Jesper Theander.


...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com