Foto: Andrew Shurtleff/TT
Lyssna: Trebarnsmamma: "Jag ville inte spricka en gång till"
"Svenska barnmorskor ser hellre att kvinnor spricker än sätter ett klipp för att förhindra stora bristningar vid förlossningar."
Det är en av reaktionerna som vi har fått från en trebarnsmamma på inslagen om förlossningsvården i Skåne.
Sara som egentligen heter något annat har fött alla sina barn på Helsingborgs lasarett och berättar att hon vid den sista förlossningen tvingades hota att polisanmäla barnmorskan om hon inte klippte.
– Jag ville inte spricka en gång till. Alla mina förlossningar har varit väldigt snabba och då är det stor risk att man spricker.
Vid samtliga tre förlossningar har hon bett att barnmorskan ska klippa om det finns risk för bristning.
– Jag tycker inte att de lyssnade, säger hon.
Ifrågasätter inställningen
Sara arbetar själv som sjuksköterka berättar att de flesta av hennes bekanta delar upplevelsen av att inte bli lyssnade på när det gäller frågan om att klippas för att undvika stora bristningar. Och hon är frågande till motståndet från barnmorskornas sida.
– Jag skulle vilja höra en bra motivation om hur ett litet klipp på några centimeter är sämre än att spricka ner genom rumpan och få livslånga besvär.
Studier ger inga entydiga svar
Det finns många studier av klipp respektive inte klipp men studierna ger inga klara svar om vad som är bäst.
– Vissa studier pekar på en viss fördel med klipp medan andra inte ger samma svar. Litteraturen och vetenskapen ger inga entydiga och det är därför vi är restriktiva, säger Tony Lavesson, förlossningsöverläkare på Helsingborgs lasarett.
Det är situationen som avgör om man väljer att klippa. På förhand är det omöjligt att se vem som kommer att behöva det. För att undvika skador på ändtarmens slutmuskel är det viktigt att framfödandet övervakas.
Klipp kan ge ömhet
Om det är väldigt stramt kring slidöppningen och förlossningen till exempel behöver skyndas på, kan det göras ett litet klipp i mellangården för att vidga slidöppningen men klippet kan ge en ömhet i mellangården som visserligen är övergående men bidrar till att barnmorskorna i många fall låter bli klipp.
– Det kan vara ganska besvärlig ömhet som också kan påverka samlivet. Däremot är det ovanligt att det blir väldigt långdragna eller konstanta besvär, säger Tony Lavesson.
Sara tror inte att hennes erfarenheter är särskilt unika, utan tror att många upplevt detsamma.
– Jag har bara en väninna som jag vet som har haft en positiv förlossningsberättelse, där hon kände att hon blev lyssnad på och det var med en manlig barnmorska. Många känner sig överkörda, säger hon.
...Källa: Sveriges Radio P4 nyheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com