Stoltheten gick inte att ta miste på. Det vänskapliga umgänget med Kubas diktator är uppenbarligen en höjdpunkt i Pierre Schoris liv.
Nu satt han där i tv:s morgonsoffa, den förre socialdemokratiske biståndsministern, FN-ambassadören, kabinettssekreteraren med mera, och berättade livfullt om högtidsstunderna med den kubanske diktatorn och de andra revolutionära vännerna på den soliga ön i Karibien.
Fast av svensk public service omnämns brödraparet Castro förstås sällan som de diktatorer eller förtryckare de är, SVT väljer för det mesta hellre att omnämna dem i neutrala termer som Kubas ”ledare”.
Nåväl, i soffan befann sig Schori denna augustidag för att påminna svenska folket om en period i landets utrikespolitik som många med mig nog helst skulle se försvann i evig glömska: Olof Palmes ”moraliska stormaktspolitik” som Socialdemokraterna själva vill kalla den, men som mest handlade om ett okritiskt fraterniserande med tredje världens mest ljusskygga socialistregimer.
Ingen bild förmedlar väl Palmepolitikens moraliska kollaps mer träffande än den av den svenske statsministern själv i hjärtligt samspråk med Kubas diktator Fidel Castro. Den togs vid Palmes besök i Havanna för precis fyrtio år sedan, när Sveriges statsminister hedrade Castroregimen med ett besök, som den förste av alla regeringschefer från väst.
”En fantastisk bild”, tyckte Schori, som står ett steg bakom Palme på bilden. Båda strålar av lycka.
Att den socialdemokratiske partimannen – med titeln kansliråd på UD – slog följe med statsministern på ett officiellt besök är också tidstypiskt för dessa år när parti och regering rördes ihop till en enda stor och kletig gegga.
Den problematiken bekymrar dock Schori föga där i tv-soffan. Men helt går hans hyllning av den kubanska enpartistaten ändå inte hem hos de båda studiovärdinnorna. Att en av dem faktiskt har besökt Kuba och aldrig varit så hungrig som då – för det fanns ju ingen mat på ön, inte ens till de privilegierade turisterna – är lite knepigt att få ihop med bilden av Kuba som paradiset på jorden.
Frågan om när Kuba ska bli demokratiskt viftar Schori bort.
Ensam om sin fäbless för Kuba är han inte; den delar han nuförtiden, något oväntat, med USA:s president.
Under den gångna sommaren återupprättade USA de diplomatiska förbindelserna med Castros Kuba, och häromveckan hissades den amerikanska flaggan på den nygamla ambassaden vid strandpromenaden Malecón i Havanna, i närvaro av utrikesminister John Kerry.
Helt i enlighet med Obamas svårbegripliga linje att främst värna relationerna med USA:s fiender, som Iran och nu Kuba. De hundratals politiska dissidenter som plågas i kubanska fängelser bekymrar visst vare sig Schori eller Obama.
Källa: HD.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com