15 november 2019

Elever föryngrar skog genom att härma vilda djur

Miljöpedagogerna Caroline Sjunner och Annika Jonasson håller skogslektion med kommunekologen Widar Narvelo.

Lyssna: Elever föryngrar skog WEBB

I Helsingborg har man hittat ett nytt kreativt sätt att säkra tillväxt i skogen genom att ta hjälp av skolbarn.

Det är kommunekologen Widar Narvelo och Helsingborgs miljöverkstad som har kläckt idén att låta elever härma vilda djurs beteende - bland annat vildsvin, ekorrar och nötskrikor.

Djuren bidrar till skogsföryngring genom att först gräva eller böja ner sina matförråd och sedan glömma bort dessa. Men i stadsnära skogsmiljöer finns inte alltid vilda djur i den omfattning som skogen skulle behöva och då kan den naturliga spridningen av trädfrön behöva hjälp på traven.

På fredagen fick fjärdeklassare vid Maria parkskolan i Helsingborg i samband med en biologilektion prova på att med hackor böka runt i jordytan i skogen så att fröer och ekollon kom ner i jorden.

– Det är roligt att ha lektion utomhus. Kanske kommer det upp träd sedan, vi har planterat ganska mycket fröer, säger Nellie Rigstam Fineman.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com