11 juni 2019

Häktade har smal korridor som matsal och dagrum

Lyssna: JO om Bergahäktet: "Ovärdigt"

På en avdelning på häktet på Berga i Helsingborg har de intagna en korridor som dagrum och matsal. Nu får häktet kritik av chefs-JO, Elisabeth Rynning.

Under våren har Justitieombudsmannen inspekterat åtta häkten i landet, samt Kumlaanstalten. Anledningen är problemen med överbeläggningar.

På den tidigare Bergaanstalten i Helsingborg har Kriminalvården inrättat häktesplatser. På en av avdelningarna visade sig att de intagna inte har något dagrum alls. Istället är det korridoren som fungerar som dagrum och matsal.

– Normalt är man på en avdelning där det finns ett särskilt utrymme med matbord, kanske ett litet pentry och en läshörna och så, men här fanns ingenting, säger Gunilla Bergerén som är enhetschef på JO.

Korridoren är 10-12 meter lång och två meter bred. Avdelningen har plats för fyra personer, men tidvis har det varit sju personer där.

– Det är ovärdigt att de är hänvisade till gemensamhetsvistelse i en korridor, att man förväntar sig att de ska inta måltider där. De kan till exempel bara gå en i taget fram och tillbaka, säger Gunilla Bergerén.

Kriminalvården har fått till den 2 september på sig att redovisa för JO hur man tänker lösa problemen med platsbrist.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com