29 maj 2019

Sundet mår bättre tack vare musslorna

Jonny Magnusson, Klas Thermaenius och Fredrik Pålsson från Helsingborgs sportdykarklubb Delfinen är med och dyker under Havsresan.

Lyssna: Havsresan Webb

Öresunds vatten återhämtar sig ganska väl från miljögifter mycket tack vare stora blåmusselbankar som renar och silar vattnet på naturlig väg.

Extra fokus är det den här veckan på Öresund när dykare och forskare ägnar sig att dyka och ta prover under den årliga Havsresan.

Och det är bland annat från Råå hamn som Havsresans båtar lägger ut för att observera, filma och ta prover. Ett känt gissel I Öresund som många andra farvatten är plast och spöknät som ställer till det för djurlivet och den marina miljön, mykarna och marinbiologerna kan ändå konstatera att Sundet mår ganska väl. En bidragande orsak till det är dels vindarna och dels de enorma blåmusselbankar som finns i Sundet.

- I Öresund har vi Europas största sammanhängande blåmusselbank. Man uppskattar att den biologiska massan är cirka 200 000 ton. Och bara en liten blåmussla filtrerar fem liter vatten i timmen, säger Jonny Magnusson, miljöansvarig i Helsingborgs sportdykarklubben Delfinen som också uppmanar oss att äta mer inhemska musslor.

- Det är bra om vi äter våra egna blåmusslor istället för importerade. Det mår vi bara bra av.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com