24 maj 2019

Antalet häktade barn ökar

Lyssna: Antalet häktade barn ökar APP

Antalet barn i häkte ökade kraftigt under årets första månader. Vissa veckor har fler än 35 minderåriga varit inlåsta på häktena i landet.

– Våren har varit ansträngd. Vi har haft väldigt många häktade ungdomar och barn. När det var som värst hade vi tio stycken under 18 år, säger Björn Falkenström, ungdomshandläggare på häktet i Helsingborg, som är ett av de häkten som har en särskild barn- och ungdomsavdelning.

Straffmyndiga personer som ännu inte har fyllt 18 år ska bara häktas i undantagsfall. Men siffror från Kriminalvården visar en kraftigt ökning under det första kvartalet. I slutet av mars låg veckogenomsnittet på fler än 35 häktade 15- till 17-åringar i landet. Under samma period 2018 och 2017 var snittet som högst 20-25 stycken.

– Som det har varit under våren har resurserna inte räckt till. Det känns lite frustrerande emellanåt att man inte hinner med det man vill, och framförallt att man inte får kvalitet i det man vill göra. Att hantera intagna som är under 18 kräver lite mer från vår sida, som föräldrakontakt, kontakt med socialtjänst och skola. Och rent allmänt mer för att de är väldigt unga, säger Björn Falkenström.

Någon analys kring årets siffror är inte gjord än, men Magnus Johansson, vice överåklagare vid Utvecklingscentrum i Malmö, säger att vårens ökning kan bero på variationer i brottsligheten.

– Vi har sett något exempel under våren där sju unga varit frihetsberövade i samma ärende och det är klart att det påverkar antalet ganska mycket, säger han.

Ökningen exceptionell i ett längre perspektiv. För ett tjugotal år sedan var det mycket ovanligt att en 15-åring sattes i häkte. Att det är vanligare nu beror inte på något attitydskifte bland åklagare, menar Magnus Johansson, utan kan snarare bero på att brottsligheten till viss del har ändrat karaktär.

– Brottsligheten sker i högre grad inom gängmiljöer där man ser att unga dras in och kanske utnyttjas för kriminell verksamhet som sker i mer organiserade former, säger han.

Väntas ökningen hålla i sig?

– Ska man vara realist kan man befara att det här är något vi kommer se framöver också. Men naturligtvis är förhoppningen att vi ska bryta detta, säger Magnus Johansson.

Statistiken för det andra kvartalet är inte klar, men ökningen ser ut att åtminstone tillfälligt ha stannat av och antalet häktade minderåriga verkar istället ha gått ner under de senaste veckorna.

– Man vill ju tro att det har dippat och att nivåerna inte höjs igen, men det har jag svårt att tro. För några år sen var det svårt att fylla platserna, nu är det alltid fullt och lite till, säger Björn Falkenström på häktet i Helsingborg.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com