30 oktober 2018

Misstänkt attentatsman greps i Sverige

Lyssna: Säpo: Misstänkt attentatsman greps i Sverige

Den danska säkerhetspolisen har frihetsberövat en man som misstänks för inblandning i ett mordförsök mot exiliranier från den iranska säkerhetspolisens sida. Mannen greps i Göteborg den 21 oktober, uppger Säpo för Ekot.

Det var under några hektiska timmar den 28 september som den danska polisen spärrade av bland annat Öresundsbron. Dessutom var Stora bältbron, som förbinder öarna Själland med Fyn, avstängd och färjetrafiken mellan Helsingör och Helsingborg och till och från Tyskland avstängd.

Den danska polisen har tidigare hävdat att det handlat om en kidnappning, och eftersökte en svenskregistrerad Volvo som tre misstänkt kriminella använt. Dessa avskrevs senare av den danska polisen. 

Men nu berättar den danska säkerhetspolisen, PET, på en presskonferens att det var misstankar om att ett attentat planerades mot exiliranier i landet som låg bakom att ön stängdes av, skriver nyhetsbyrån TT. 

Den danska säkerhetspolisen säger också att en norsk medborgare med iransk bakgrund sitter frihetsberövad. Mannen är misstänkt för att ha hjälpt den iranska säkerhetstjänsten, enligt nyhetsbyrån. 

– Det handlar om en iransk underrättelseverksamhet, som enligt vår mening planerade ett attentat i Danmark, säger PET:s chef Finn Borch Andersen på en presskonferens. 

Den iranska underrättelsetjänsten mordförsök var riktat mot medlemmar i gruppen ASMLA, en grupp exiliranier som verkar för en fristående arabisk stat i sydvästra Iran. Personerna har sedan tidigare begärts utlämnade av Iran, då regimen menar att de var inblandade i ett attentat mot en militärparad i Iran den 22 september där 25 personer dödades. Den danska regeringen har inte utelämnat någon. 

Sofia Hellqvist, pressekreterare på svenska säkerhetspolisen, SÄPO, säger att den person som sitter frihetsberövad i Danmark greps av SÄPO i Göteborg. Mannen var då misstänkt för flyktingspionage och försök till mord. Mannen har sedan utlämnats till Danmark. 

– Efter en begäran från den danska säkerhetstjänsten då så grep säkerhetspolisen en person den 21 oktober. Så det är den inblandningen vi haft i det här ärendet.

Den danska utrikesministern Anders Samuelsen skriver på Twitter att det är "helt oacceptabelt" att iranska säkerhetstjänsten ska ha agerat i Danmark och att den danska regeringen kommer att reagera mot Iran och samtalar med andra europeiska länder om ytterligare åtgärder.

Det danska utrikesministeriet kommer hålla en presskonferens 18.30 i kväll med anledning av nyheten. 

Svenska UD säger att de står i kontakt med den danska regeringen. 

– Vi följer den här utvecklingen noggrant och står i kontakt med Danmark. Det är vad jag kan säga i nuläget, säger Anton Dahlquist vid UD:s presstjänst. 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com