29 oktober 2018

Kritik mot Naturvårdsverket om invasiva arter

De här dammarna i Helsingborg är en av flera platser där den invasiva rödörade vattensköldpaddan har etablerat sig.

Lyssna: "Lokalt kan de göra rejäl skada"

Flera av de invasiva, skadliga arterna som listats av EU finns i Sverige men har varken rapporterats in till EU, eller bekämpats. Nu anklagas Naturvårdsverket för passivitet, både internt och externt.

Ett exempel gäller den rödörade vattensköldpaddan som finns vilt, bland annat i Helsingborg. Naturvårdaren Linda Hellberg har fått allt fler rapporter från olika håll i staden, och den finns också i naturen på många fler platser.

– De är ju väldigt vackra. Men det är viktigt att föra fram att de är främmande för vår natur. De har inga naturliga fiender här. De kan äta på sådant som är sällsynt i vår natur. Invasiva arter är det största hotet mot vår biologiska mångfald. Lokalt kan de göra rejäl skada.

Den rödörade vattensköldpaddan är en av 49 arterna som är nämnda i EU-förordningen som ålägger medlemsstaterna att rapportera in så kallad tidig upptäckt och sedan, om möjligt, utrota arten.

Det är något som Naturvårdsverkets projektledare för invasiva arter, Inkeri Ahonen erkänner att myndigheten missat.

– Men det håller vi på att titta på och förbättra, säger hon.

När det gäller kravet på utrotning väntar myndigheten fortfarande på en nationell förordning som ska peka ut vilka myndigheter som är ansvariga för utrotningen.

– Eftersom Naturvårdsverket inte har någon operativ verksamhet, säger Inkeri Ahonen

Kritiker, både inom och utanför Naturvårdsverket, menar att myndigheten agerar alltför passivt. Det gäller även växterna skunkkalla och sidenört samt nilgåsen. Nilgåsen orsakar stor skada i jordbruket, säger Anders Wetterin på Lantbrukarnas Riksförbund. 

– Vi har en situation som liknar den vi hade med kanadagåsen. Hade man förstått hur det skulle bli på 1950-talet kunde man ha gjort något åt det, men nu finns det ju tiotusentals. Nu är det för sent.

– Men när det gäller nilgås, är det inte för sent, tillägger Anders Wetterin på Lantbrukarnas Riksförbund.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com