29 augusti 2018

Visioner ska skapa mötesplatser och mota stormar

Visionen för området runt hamnbassängen visas upp av stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr i Helsingborg.

Lyssna: Vision Hamnbassängen Helsingborg

Bryggor, kajpromenad och upphöjda avsatser att sitta på. Ja, så är det tänkt att området runt hamnbassängen mitt i centrala Helsingborg ska se ut.

Omdaningen hänger ihop med ombyggnaden av Knutpunkten, men det handlar också om att höja marknivån för att säkra city mot havshöjningar och framtida stormar.

- Man skulle kunna bygga en mur, men det ville vi inte, konstaterar stadsträdgårdsmästare Martin Hadmyr. Istället vill vi skapa en plats vid vattnet som vänder sig mot havet som samtidigt skyddar mot översvämningar och stormar.

Tanken är att man ska sitta på gradänger, avsatser på olika nivåer, och kunna se havet.

- Den gamla kajkanten är ett historiskt inslag i stadsbilden och den är på två meter. Nya Kungstorget kommer att ha en höjd på tre meter, förklarar han.

Men när blir visionerna verklighet då? Peter Danielsson, kommunstyrelsens moderate ordförande säger att det kommer att ske stegvis.

- En del finns redan i budget som torget framför Knutpunkten kommer att göra om. Det andra måste in i investeringsbudgeten och kommer att vara en del av stadens klimatanpassningsarbete, säger han.

Peter Danielsson betonar också att man måste komma överens om hur Sundsbussarna ska kunna flyttas över till den södra delen av hamnbassängen på ett bra sätt.

På lite kortare sikt kommer ett parkeringshus byggas.

- Det nya parkeringsgaraget för 800 cyklar är finansierat och ska förhoppningsvis vara klart om två år, säger Peter Danielsson, kommunstyrelseordförande i Helsingborg.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com