22 augusti 2018

Svaga skolor får problem med fritt skolval

Lyssna: Fritt skolval ställer till det för vissa skolor

Det fria skolvalet, där föräldrar och elever kan välja skola fritt, har gjort att vissa skolor har fått problem. Det märks tydligast på de skolor med lägst betygssnitt och där få elever får godkänt i alla ämnen.

– Jag gillar att bo där det är likvärdigt, för alla, säger Simon Genstam, förälder.

På Dalhem, tvärs över bron från köpcentret som består av en pizzeria och en nu nedstängd matbutik, ligger Dalhemsskolan. Här finns det kapacitet för mer än 400 elever, men de senaste åren har skolan misslyckats med att fylla alla platser.

Istället väljer elever som bor i området, och som enligt det gamla skolsystemet automatiskt skulle hamnat här, andra skolor. Simon Genstam är uppvuxen i Dalhem och är ofta här för att hälsa på gamla vänner och sin mamma som bor kvar. När han fick barn valde familjen att flytta till närliggande Gustavslund. Där tror han att barnen kan få en bättre uppväxt. Och framförallt, en bra skola.

– Det har väl mycket att göra med att Gustavslund är ett fint område. Familjerna är oftast välutbildade och har bra ambitioner och ger barnen bra värderingar. Och jag vill att mina barn ska ha lika kompisar och inte att det ska finnas ett glapp. Då är det bra att flytta till ett område där det inte finns stora kontraster, säger Simon Genstam.

Enligt siffror från Helsingborgs skol- och fritidsförvaltning väljer de flesta föräldrar den skola som ligger närmast där man bor. I Rydebäck, Råå och Mariastaden väljer den absoluta majoriteten av eleverna den närmsta skolan. Men det finns också skolor som är mer populära än andra, och framförallt skolor där man förlorat många elever.

På Dalhemsskolan märker man en stor skillnad efter att det fria skolvalet infördes i kommunen.

– Hade vi haft ett fast upptagningsområde som vi hade för tio år sedan, då hade vi haft våra elever. Några hade valt att flytta till friskolor för så är det alltid. Men i dag kan man röra sig inom hela staden, det är klart att det påverkar, säger Annette Swenninger, rektor på Dalhemsskolan i Helsingborg.

När andra skolor tvingas säga nej till elever på grund av platsbrist, står över 50 platser tomma på Dalhemsskolan inför skolstart. Skolan tappar allt fler elever för varje år när föräldrar väljer bort skolan på grund av det dåliga ryktet.

– Det beror ju på det fria skolvalet och att området är som det är. Man väljer inte bort skolan, man väljer bort området. Hade vi inte haft det fria skolvalet hade man inte haft något val. Då hade man vetat att vi är här och det är här våra barn ska gå, säger Annette Swenninger,

Elever som enkelt kan välja bort skolan, kombinerat med ett dåligt rykte och att många av de elever som börjar på skolan är nya i Sverige och därför behöver extra stöd i svenska gör att skolan får en längre väg att gå för att kunna konkurrera med andra skolor.

Andelen elever som går ut nian med godkänt i alla ämnen är drygt 30 procent på Dalhemsskolan och mindre än hälften av alla elever har behörighet till gymnasiet. För Simon Genstam blev beslutet enkelt. Efter att själv ha hoppat av grundskolan i sjuan var beslutet enkelt när han fick chansen. Hans barn skulle flyttas.

– Jag tänker långt fram och vill inte att mina barn ska hamna i samma situation som jag var i en gång i tiden. Därför är det viktigt att omge dem med bra människor som har bra ambitioner. Hade vi bott på Dalhem och vi hade haft allt hade han inte passat in här, för det är inte alla som har allt här. Det är ju så, oftast är det en kostnadsfråga.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com