21 augusti 2018

Containrar ska göra valrörelsen säkrare i Helsingborg

Miljöpartisten Annika Román och socialdemokraten Jan Björklund, i bakgrunden, har inget emot containerlösningen, men platsen får kritik.

Lyssna: Politikern: "Läget är inte alls bra"

I Helsingborg har man i år bytt ut partiernas valstugor mot containers. Anledningen är att man vill stärka säkerheten för politikerna.

Enligt stadens tillförordnade säkerhetschef Mikael Kipowski är det polisens rekommendationer som gjort att man valt bort trästugor för plåtcontainers. Man har också flyttat allt från Stortorget till Sundstorget, som man anser är en säkrare plats.

- Polisen har flaggat upp en ökad hotbild i hela Sverige under valrörelsen.  Därför har vi efter samtal med fullmäktigepolitikerna kommit fram till den här lösningen, säger Mikael Kipowski.

Det är inte alla som är nöjda.

- Platsen är olycklig ur ett demokratiskt hänseende. Väljarna ska ha lätt tillgång till oss politiker. Här är inte lika publikt som Stortorget, säger Jan Björklund, ordförande för Socialdemokraterna och förstanamn till fullmäktige. Han får medhåll från Annika Román, andranamn på Miljöpartiets riksdagslista.

- Platsen är katastrofal! Det är viktigare än någonsin att vi är tillgängliga och möter våra väljare. Däremot gillar jag containern, det är en bra modell där vi också kan förvara saker.

Karolina Pihl är en av väljarna som sökt sig ner till Sundstorget för att orientera sig inför valet. Hon har inget emot den nya lösningen.

-  Visst är det lite rått och avskalat, men jag gillar det, det är lätt att komma till tals med politikerna här, säger hon.

Kristdemokraten Anders Lundström, förstanamn på partiets regionlista tycker att valstugorna kan vara på väg att tappa i betydelse.

- Vi möter väljarna där de finns, både här och i valstugorna på nätet. Kanske är de här traditionella valstugorna en del av 1900-talet,men vi jobbar på och tar samtalen där de kommer, säger han.

I Ängelholms kommun resonerar man lite annorlunda. Där låter man partierna själva fått bestämma upplägg på valstugekampanjen. Det har resulterat i att samtliga partier utom ett har traditionella valstugor i trä på plats på Stortorget som vanligt.

- Vi vill skapa tillgänglighet och öppenhet i valrörelsen. Därför har vi valt att göra enskilda lösningar kring säkerheten med partierna. Vi har också stärkt upp säkerheten på platsen med bland annat påkörningsskydd och ökad belysning, säger säkerhetschefen John Clauser.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com