22 augusti 2018

Christer Rasmusson (L): Tycker att det är bra att man kan välja skola

Lyssna: Christer Rasmusson (L) om aktivt skolval

För andra året i rad är det ett aktivt skolval i Helsingborg. Enligt Anette Swenninger, rektor på Dalhemskolan, förlorar de allt fler elever.

Det är för andra året i rad som föräldrar i Helsingborg ska välja vilken grundskola som deras barn ska gå på.

Dalhemskolan i Helsingborg förlorar elever, eftersom de väljer andra skolor istället, enligt skolans rektor Annette Swenninger.

Christer Rasmusson, som sitter i kommunfullmäktige för Liberalerna och är ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg, var med och tog beslut om att införa aktiva skolval i kommunen.

– Om man ser tillbaka på åren så har det varierat rätt mycket, antal elever som har valt Dalhemskolan. Den enda gången som man gör det här valet är till förskoleklassen. Det finns olika bilder av det rent statistiskt, säger Christer Rasmusson.

Bilden som många skolor ger är att de har svårt att locka elever och därigenom konkurrera med andra skolor i kommunen. Några anledningar, enligt Annette Swenninger, är att de förlorar elever till andra skolor, men även ett dåligt rykte som bitit sig fast, och elever som är nya i Sverige och därför behöver extra stöd i svenska.

– Vi har ett resursfördelningssystem, då får till exempel Dalhemsskolan tio miljoner extra, och det är ju pengar man behöver ha, för det är ju många elever på Dalhemsskolan som behöver mer stöd för att nå sina mål, säger Christer Rasmusson (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg.

Nu har ni haft systemet med aktivt skolval i två år. Tycker du att det fungerar bra?

– Den stora grejen är att man har kunnat välja skola i Helsingborg ända sedan 1990-talet, det fria skolvalet har funnits så länge, så man är van att välja. Tidigare hade man ingen möjlighet att välja, då var det vi politiker som bestämde. Då var alla som bor i Dalhemsområdet tvungna att gå på Dalhemskolan. Jag ser inte det som något positivt, jag tycker det är bra att man kan välja skola.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com