10 april 2018

Ljuset på sanning och nyskriven dramatik

Från höger teaterchef Kajsa Geirtz, koreografen Örjan Andersson, regissör Annika Silkeberg och skådespelaren Evamaria Björk.

Lyssna: "Mer på riktigt än verkligheten"

När Helsingborg stadsteater drar igång nästa spelsäsong är "Sanning" ett övergripande tema på repertoaren.

När den konstnärliga ledningen på Helsingborgs stadsteater för ett år sedan spånade fram tema för kommande säsong var det enligt teaterchefen Kajsa Gierz ganska givet vad det skulle bli. Valet i USA var i färskt minne och diskussioner och fakenews och sociala medier högaktuella.

- Sanning är ett ständigt tema på teatern, att vara sann. Teatern i sig är fake, men ibland kan teatern bli mer på riktigt än verkligheten, säger Kajsa Geirtz.

Förutom temat förenas kommande säsongs repertoar av leklust och flera klassiska historier i moderna nytolkningar på Helsingborgs stadsteater. Några exempel på det är pjäsen om Jeanne D´Arc, dansförestälningen Drottningens juvelsmycke som bygger på Carl Jonas Love Almqvists klassiker i koreografi av Örjan Andersson och från vita duken dramatiseringen av en Alldeles särskild dag, som bygger på Ettore Scola och Ruggero Macaris film.


 Helsingborg stadsteater låter också musik och dans stå i centrum i flera av produktionerna. Operasamarbetet med Kungliga Operan i Stockholm och Helsingborgs symfoniorkester i operan När då då är ett exempel på ett av höstens samarbeten som bygger på ett nyskrivet verk av illustratören och författaren Pija Lindenbaum och kompositören Niklas Brommare.

 Sanningsbegreppet hamnar kanske tydligast under lupp på Storans scen i den nyskrivna dramatiseringen om Jeanne´Arc. regissören Annika Silkeberg har hittat stora likheter mellan den mytomspunna 19-åringen i 1400-talets Frankrike och en annan ung högaktuell profil i vår samtid.
- Emma Gonzalez i Washington när hon för någon vecka sedan stod i sitt tal och pratade om vapenlagarna och sa "vi har fått nog". Hon reagerar på en ohållbar situation, precis som Jeanne D´Arc. Hon är inte driven av ett "jag", det är inte det som är det viktiga, säger Annika Silkeberg.

Helsingborg stadsteater satsar också på en publikare höst i en vidare bemärkelse med Stadsteatern plus.

- Vi ska ha mer öppna dörrar och erbjuda fler möjligheter att komma hit och träffa oss. Jultjutet och vårvrålet kommer att bli exempel på det. Sena snabba shower då man kan komma hit och titta på något och ta en öl eller kunna kika in på lunchen och sjunga kör. Men också andra nerslag och överraskningar, säger Evamaria Björk, skådespelare och ansvarig för Stadsteatern plus.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com