27 april 2018

Domen efter knivmordet står fast

Hovrätten över Skåne och Blekinge meddelade sin dom under fredagsförmiddagen.

Lyssna: Dom mot 16-åring står fast

Hovrätten fastställer domen mot den 16-åring som dömts för att ha knivskurit en 17-åring till döds på ett gym i Ängelholm i höstas.

I februari dömdes en 16-åring för mord till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader samt livstids utvisning. Det beslutade Helsingborgs tingsrätt som gick helt på åklagarens linje - att 16-åringen dödat med uppsåt.

Domen överklagades av försvaret. 16-åringen medgav förvisso att han utdelat knivhuggen men menade att han inte ville döda 17-åringen och att han skulle gå fri eftersom han handlat i nödvärn.

På fredagsförmiddagen fastställde hovrätten tingsrättens dom.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten visserligen att 16-åringen haft rätt till nödvärn eftersom han blivit angripen vid ett bråk, men inte att han haft rätt att gå så långt som att hugga med kniv. Därför döms mannen för mord även i hovrätten.

16-åringens försvarsadvokat Olof Wettermark hade inte hunnit läsa hela domen när P4 Kristianstad fick tag i honom vid lunchtid men kunde i alla fall säga så här:

– Jag är inte överens med hovrättens bedömning. Det är framförallt bedömningen av uppsåtsfrågan, och sedan rubriceringen att det är mord och vi hade en nödvärnsinvändning också och den har inte hovrätten helt tagit till sig.

Bakgrunden till händelsen i Friskis & Svettis lokaler i Ängelholm i september var enligt utredningen en dispyt om ett gymredskap. Bråket fortsatte sedan i omklädningsrummet och slutade med att 17-åringen blev knivhuggen.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com