11 april 2018

Dom idag: Lärare som vägrade skaka hand diskriminerades inte

Det går inte att bevisa att det var diskriminering när en kvinnlig lärarvikarie i Helsingborg inte fick fortsätta på den skola där hon vägrat skaka hand med manliga kollegor.

Det var i augusti 2016 som lärarvikarien fick sluta på den skola i Helsingborg där hon var timanställd.
Orsaken ska enligt henne och hennes fackförbund att hon inte fick fler arbetspass i Helsingborg sen hon inte velat ta sina manliga kollegor i hand.

Facket ansåg det vara diskriminering och kvinnan har i arbetsdomstolen krävt 120 000 kronor i diskrimineringsersättning.

Ord har dock stått mot ord i den här tvisten. Vikarien hävdar att hennes arbetspass efter händelsen blev strukna, men enligt rektorn slutade hon självmant.

Men idag kom alltså Arbetsdomstolens dom att inte går att bevisa att det var diskriminering mot läraren. 
"Domstolen har därför inte funnit att Unionen gjort antagligt att lärarvikarien diskriminerats. Någon prövning av om ett krav på handhälsning skulle strida mot diskrimineringslagen har därmed inte gjorts."

Enligt domen ska fackförbundet Unionen nu också stå för rättegångskostnaderna. 
Domen väntas bli vägledande i liknande fall. 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com