22 mars 2018

Mammor kan få samma barnmorska före, under och efter förlossning

Foto: Andrew Shurtleff/TT

Lyssna: Barnmorska i Helsingborg om förlossningsvård

Nu höjs röster för att blivande mödrar ska ha kontakt med samma barnmorska, före, under och efter förlossningen. På Helsingborgs lasarett utreds arbetssättet som skulle kunna bli verklighet redan i början av nästa år.

– Studier visar att det är färre komplikationer, färre som behöver få ett klipp och som behöver avsluta sin förlossning instrumentellt eller med kejsarsnitt, säger Li Thies-Lagergren, barnmorska på Helsingborgs lasarett och adjunkt vid Lunds Universitet.

En ny rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL) pekar ut nio områden där vården av blivande mammor kan bli bättre. Bättre kontinuitet är ett av områdena. En förändring skulle innebära att färre barnmorskor tar hand om blivande mammor, före, under och efter graviditet.

– Kunskapen om kvinnan bidrar naturligtvis till att det blir ett bättre förlopp. Vi är duktiga på att läsa av kvinnor, men kan vi göra det ännu bättre så ska vi göra det. Kvinnorna efterlyser också det här, finns möjligheteten att ha kontinuitet så skulle 50 procent av de tillfrågade kvinnorna välja det.

Systemet med samma barnmorska före och efter graviditet finns redan i Sollefteå och i Huddinge och kan snart bli verklighet i Helsingborg.

– Man ska skynda långsamt. Får vi möjlighet från Region Skåne att göra det här så kanske de kan bli verklighet till våren 2019, kan jag hoppas och önska.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com