6 juni 2017

Helsingborg vinnare på hamnkonflikt

Lyssna: Hamnens vd: Hoppas behålla en liten del av ökningen

Den utdragna hamnkonflikten i Göteborg, får positiva följder för skånska hamnar. Mängden containergods via Helsingborg ökat med 20 procent de senaste månaderna.

Konflikten mellan fackliga Hamnarbetarförbundet och bolaget APM Terminals har pågått sedan april i fjol. Den fackliga organisationen kräver bland annat förbättrade villkor, men vartefter förhandlingarna strandat har stridsåtgärder aktualiserats.

Som en följd har godshanteringen med containrar via Göteborg halverats det senaste halvåret.

Och detta har man märkt av vid hamnen i Helsingborg, enligt vd Niels Vallø.

– Det är positivt, eftersom vi får högre omsättning och mer affärer till vår hamn. Det är vi såklart glada för, men det ger oss också en del utmaningar, säger han.

Bland annat har det ökade trycket gjort att företaget dels har brist på personal, dels brist på ytor att arbeta på.

Även om Niels Vallø tror att en stor del av omsättningsökningen kan få förlorad den dag Göteborgs hamn är i full drift igen, hoppas han att de kan behålla en del av sina nyvunna kunder.

– Det kommer nog bli en liten ökning, säger han. Ofta vill de stora bolagen inte lägga alla ägg i en hamn utan fördela lasten på flera hamnar.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com