15 december 2016

Ny teknik skyddar mot parasiter

Kvalitén på dricksvatten kommer att öka, det lovar Per Johansson på Ringsjöverket.

Lyssna: "Det är en långsiktig investering"

På Ringsjöverket ska UV-strålar oskadliggöra fruktade parasiter i dricksvattnet. Nu ska det onyttiga kloret fasas ut.

Tre av fyra skåningarna får sitt dagliga dricksvatten från Ringsjöverket. Reningsverket levererar vatten till Ängelholm, Helsingborg, Lund och Lomma samt delar av Malmö.

För att få en bättre reningsprocess har man nu installerat 468 UV-lysrör i tre aggregat. Den nya tekniken biter bättre på de fruktade parasiterna Cryptosporidium och Giardia som kan ställa till med stor skada om de tar sig ut i dricksvattnet. UV-ljuset lyser på cellerna och inaktiverar dem så att de inte kan föröka sig.

– För oss innebär det att vi får en fjärde barriär som gör att vi med ytterligare säkerhet levererar ett bra och säkert dricksvatten, säger Per Johansson, produktionsledare på Ringsjöverket.

Ombyggnaden startade i början av 2015 och har kostat 64 miljoner kronor. Det återstår att se om skåningarna får valuta för sina skattepengar.

– Det här är en långsiktig investering.

Den nya tekniken innebär att Ringsjöverket sakta men säkert kan börja fasa ut kloret ur reningsprocessen. En stor del i UV-anläggningen gör man för att minska klorhalten.

– Klor är inte nyttigt i stora doser.

De senaste åren har bland annat Helsingborg och Lund drabbats av bakterier i dricksvattnet. På andra håll i Sverige har orent dricksvatten ställt till med rejäla katastrofer. 2010 insjuknade uppåt 30 000 personer i magsjuka efter ett utbrott av parasiten Cryptosporidium i Östersund.

Kan vi känna oss skyddade mot den typen av parasit-utbrott här nere nu?

– Ja, UV-anläggnignen gör att vi med ännu mer säkerhet skickar ut ett bra dricksvatten, svarar Per Johansson.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com