15 december 2016

Allt är möjligt på mattan

Afghanistans Rohullah Nikpai sparkar en motståndare under OS i Beijing 2008.

Lyssna: "Vi försöker vara förebilder"

Chae Taekwondo i Malmö har engagerat sig i enamkommande flyktingpojkar från Afghanistan. Nu skördar man medaljer i lokala tävlingar.

Det hela började som ett integrationsprojekt när två av klubbens medlemmar som själva kommit som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan började arbeta för att få unga ensamkommande att komma och träna. De ville ge tillbaka. Nu har klubben ett stadigt tillskott av engagerade ensamkommande tonårskillar.

– Det kan vara ungdomar som mår riktigt dåligt och där ställer vi upp även utanför träningslokalen. Vi försöker vara förebilder och vuxna människor som de kan öppna sig för, säger Christian Woxell, huvudtränare på Chae Taekwondo.

Lyckad satsning

Det som började som ett projekt är i dag en naturlig del av föreningens verksamhet. Nyligen ställde tio nybörjare upp i två lokala tävlingar i Malmö och Helsingborg. Nio av dem tog medalj, sammanlagt sex guld och "en hel hög med silver". 

Det går oerhört bra för oss.

Hemligheten är hård träning. Trots att, eller kanske tack vare, att ungdomarna möter hårda krav från klubbens tränare, är deras engagemang stort.

– Vi tvingar dem att prata svenska. Taekwondo har en strikt hierarki och när vi är på mattan måste du prata svenska.

Populär sport i hemlandet

Taekwondo är en stor sport i Afghanistan - särskilt sedan landsmannen Rohullah Nikpai vann landets första OS-medalj någonsin i London 2012 och sedan upprepade bedriften under OS i Rio i somras.

– Intresset har exploderat i Afghanistan de senaste åren, säger Christian Woxell.

Via bland annat ensamkommandes förbund informerar man ute på boenden för ensamkommande om sin verksamhet. 

– Många av våra medlemmar bor också på boenden och tar med sig vänner hit.

Integrationsarbetet är viktigt för Chae Teakwondo. Men målet är att vara en bred mötesplats för alla som ägnar sig åt sporten eller vill börja göra det. Anledningen till att det är så många ensamkommande pojkar är just för att de är en majoritet av de ensamkommande.

– Men vår förening är öppen för precis alla. Vill inget hellre än att tjejer eller andra människor också kommer hit. Det är ett måste för att integrationen ska fungera.

Alla får inte stanna

Hotet om utvisning hänger över killarna som ett ständigt orosmoln. Det pågår en diskussion i klubben om hur de som klubb ska förhålla sig till den risken.

– Vi engagerar ju oss känslomässigt. Man vill veta hur de mår, hur de har det. Vi följer dom hela vägen på ett eller annat vis.

Hittills har ingen av föreningens medlemar eller tidigare medlemar fått ett utvisningsbeslut, vad man känner till. Däremot har många tvingats flytta till en annan svensk ort. Men det innebär inte att föreningen bryter kontakten.

– De ska veta att vår dörr alltid är öppen. Kom tillbaka om du har möjlighet.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com