17 oktober 2016

Hon vill fånga den yngre publiken

Irene Grahn.

Lyssna: "Det måste inte hända någonting hela tiden för barn"

Att få barn och unga att hålla koncentrationen en längre stund kan vara en utmaning. Hur fångar man barnens intresse och får dem att intressera sig för teater och kultur? Idag pratar vi med drama- och dansproducent Irene Grahn, på Dunkers kulturhus i Helsingborg.

Irene Grahn arbetar idag med söndagsscenen på Dunkers Kulturhus som nu är igång för säsongen. 

– Ingen treåring är den andra lik, precis som ingen 43-åring är den andra lik. Man tycker om vissa saker. Jag vill ge alla barn möjlighet att tidigt skapa sin egen referensram. Inte bara titta på en typ av teater, en typ av film eller lyssna på en typ av musik - bara för att den är mest gångbar just då, säger hon. 

– Ibland blir barnen uttråkade och sen kan de bli fångade igen i nästa minut av någonting som händer på scen och det är ingen fara tycker jag.

Det är inte bara barnen som Irene Grahn vill utmana, utan även alla de vuxna som finns runt omkring barnet. 

– Det lilla barnet är i regel ofta väldigt öppet och ärligt. Mitt eget lilla barnbarn kan till exempel ibland säga att han inte vill se så mycket mer av en föreställning. Men då säger jag att vi väntar en liten stund till och sedan plötsligt är han med igen efter en stund, säger hon. 

Den här säsongen har man bland annat testat att göra musikal för barn. Irene Grahn har tyckt att det varit spännande att se hur barnpubliken tagit emot musikalen.

– Musiken och agerandet på scenen måste berika varandra. Man ska inte bara lägga in en låt bara för att. Var sak ska mötas i det dem gör, lyckas man med det är man skitbra. Då tänker nog inte barnen på om det är musik, teater eller film - då är barnet främst med i själva upplevelsen, säger hon. 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com