17 oktober 2016

Fler kvinnor på Helsingborgs karta

Josefine Thorén och Camilla Bergwall framför monumentet "Kvinnorna" i Helsingborg.

Lyssna: "Män har skrivit om män i historien"

Historien handlar överlag mycket om tongivande män. Men nu kommer Elin Wägner, Eva Rydberg och andra kvinnor att ta plats på en kvinnokarta över Helsingborg. Josefine Thorén och Camilla Bergwall vill fylla kartan med landmärken efter historiens kvinnor. 

Nils Poppe, Henry Dunker och många andra män har fått statyer resta och platser uppkallade efter sig. Men kvinnorna lyser lite med sin frånvaro historiskt sett i staden. På medborgaförbundet i Helsingborg arbetar man med att ändra på det.

– Jag tror att män genom historien har tendens att skriva om andra män. Man har ofta prioriterat att skriva om krig och kungar och då blir det väldigt mansdominerat, säger Camilla Bergwall.

Hon och Josefine Thorén har varit med och starta en studiecirkel om både kända och okända kvinnor som varit med att bygga och utveckla samhället.

– Med tanke på att det inte har lyfts upp så mycket tidigare kan det vara svårt att spontant rabbla upp namn på kända kvinnor. Vi vill att det ska vara självklart för framtida Helsingborgare att kunna kasta fram jättemånga namn, säger Josefine Thorén

Kartan ska sedan delas ut gratis och göra det möjligt för allmänheten att gå sin egen sightseeing genom staden. 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com