12 juni 2016

Skåne tar bort kostnad för egenmedicinering av Waran

Lyssna: "Det är ett steg i rätt riktning"

Skåningar som medicinerar hemma med det blodförtunnande läkemedlet Waran (Warfarin) kan från och med nästa år spara många tusenlappar.

Över 200 000 svenskar har det gemensamt att de behandlas med den blodproppförebyggande medicinen waran. Långt ifrån alla väljer att medicinera hemma men för dem som gör det, behövs en självtestsutrustning, som hittills kostat den enskilde över 6000 kronor. 

Men från och med nästa år försvinner den utgiften. Inom Region Skåne har man bestämt att dessa mätare från och med 2017 bli kostnadsfria, såsom de redan är i Stockholm och Uppsala.

Lars Johansson i Helsingborg är 80 år och har självmedicinerat waran i 25 av dem. Han tycker beslutet är ett steg i rätt riktning.

- Ja, det är det verkligen. Det är ofta förknippat med att man är lite äldre. Jag fick det för all del ganska tidigt, har ätit det i 25 år. Nu får man det tydligen klassat som ett fritt läkemedel och kan ta ut det fritt på apoteket. Det är alldeles utmärkt. Jag hade gärna sparat pengarna som jag ha lagt ut under de här åren, säger han.


...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com