2 april 2020

Läkaren: "Inte aktuellt med livslång karantän"

Mikael Eriksson, distriktsläkare och medicinsk rådgivare på 1177.

Lyssna: Skånska distriksläkaren Mikael Eriksson svarar på coronafrågor

  • Den som är i riskgrupp för covid-19 kommer inte behöva sitta i karantän resten av livet.
  • Det var ett av svaren som distriktsläkaren Mikael Karlsson gav när han svarade på lyssnarnas frågor om coronaviruset.
  • Hans viktigaste budskap var att följa myndigheternas riktlinjer och att alla behöver hjälpa till för att Sverige ska klara sig igenom pandemin.

Alla frågor, alla svar med Mikael Eriksson:

  • Marguerithe: Jag har haft hjärtinfarkt och har diabetes typ 2 och tar metatrexate för psoriasisartrit. Är jag i riskgruppen?

"Åldern är ju avgörande, men lägger man till de tre åkommorna så tillhör det de tilläggsriskfaktorerna som finns utöver ålder."

  • Mikael: Varför drabbades Italien så hårt?

"Det finns säkert många samverkande faktorer, ingen som vet idag, men norra Italien har väldigt tät befolkning och med annan samhällsstruktur där man umgås mycket äldre och yngre i familjen, man pratar också om en hög andel rökning...ärligt talat vet ingen exakt."

  • Carin: Vad vet man om efterdyningarna? Läste nånstans att man sett fläckar på lungorna hos de friskförklarade?

"Det är mer än jag har sett, men man vet att om man får en allvarlig och kraftfull infektion så skapar den ett kroppsförsvar som blir synlig som en inflammation. Men det är inget som är unikt för den här sjukdomen utan det kan man se vid exempelvis lunginflammation också."

  • Petra: Om man har Graves sjukdom och tar Tyreostatika tillhör jag då en riskgrupp? Jag är 45 år.

"Rent allmänt vad gäller riskgrupper så kan jag säga att ju högre ålder, desto större risk. Att vara äldre än 70 år är den enskilt största riskfaktorn men de allra flesta över 70 kommer inte att få någon allvarlig sjukdom.

Lägger du till då till exempel cytostatikabehandling eller någon annan immunsupprimerande behandling eller kroniska sjukdomar som är dåligt reglerade så ökar man riskerna. Det är det enskilda fallet som avgör, men det är ingen som vet riktigt hur man ska vikta de här riskfaktorerna."

  • Lennart: Grönsaker o frukt räcker det att bara skölja innan man äter det?

"Det ska man alltid göra. Om man vidtar de åtgärder man ska göra i vanliga fall, som att tvätta sig när man har hand om mat och sköljer mat som behöver sköljas, så klarar man sig fint. Det smittar inte via livsmedel eller paket."

  • Ingibjörg från Lund: Hur länge lever viruset i luften? Tacksam för svar.

"Det är väl ingen som vet exakt, men vi vet att det är en direkt- och droppsmitta, det är därför vi har råden att man ska hosta och nysa i armvecket och tvätta händerna. Håller man sig till det så gör man väldigt mycket för att stoppa smittan."

  • Lars-Gösta: Om man inte blir smittad nu när smittspridningen är som värst, skall man då vara i karantän resten av livet? Eller tills någon skapat ett vaccin och man blivit vaccinerad.

"Jag skulle tro att en livslång karantän inte är aktuell. Man bygger upp en immunitet i ett samhället, även om man inte har vaccin. Men vi har en förhoppning att få fram vaccin och forskare över hela världen jobbar på det och man hoppas ha ett inom ett år eller så."

  • Monica: Kan Corona spridas via mat, frukt eller grönsaker som kommer exempelvis från Spanien ?

"Nej."

  • Caroline från Helsingborg: Vet man om covid-19 smittar om man inte symptom?

"Det är mycket vi inte vet till 100 procent, men med den erfarenheten man har samlat på sig så räknar man med att det smittar när man har symptom: från det att man känner sig krasslig och får de här luftvägssymptomen, medan när någon är helt symptomfri så räknar man inte med någon smitta där."

  • Rose-Marie: Kan även en person som är över 70 bli lindrigt sjuk?

"Den erfarenhet man har från resten av världen säger att bara för att man är i riskgrupp – över 70 år och med andra sjukdomar – så blir man inte allvarligt sjuk: majoriteten blir inte allvarligt sjuka.

Vi ser också hur sjuk man kan bli förstås, så man ska det här på största allvar och följa de råd som kommer från Folkhälsomyndigheten."

  • Jenny Nilsson: Finns det nån handfasta tips för att lindra symptomen för de som drabbats och sitter isolerade i sina hem? Tex att försöka sitta mycket för att lungorna blir mer belastade av att man ligger? Finns det något man ska undvika att göra om man blir sjuk (utöver att givetvis isolera sig)?

Det man ska undvika är sociala kontakter och sedan ska man vara hemma symptomfri i två dagar. I övrigt är det vanliga receptfria läkemedel för att dämpa feber och smärta, dricka ordentligt, upp och röra på sig så mycket som möjligt."

  • Mattias: Har man tillräckligt med vårdplatser i Malmöregionen? Är det inte läge att slå upp fältsjukhus på exempelvis Malmömässan?

"Som man sade på Region Skånes pressträff på torsdagen så är svaret att man har tillräckligt med platser."

  • Mattias: Hur effektivt är det vanliga influensavaccinet som äldre och folk med bakomliggande sjukdomar bör ta varje höst? Har det någon inverkan överhuvudtaget? Kan jag "fylla" på det nu? Jag är sedan 3-4 år sedan vaccinerad mot lunginflammation. Vilka garantier ger den vaccinationen i detta fallet?

"Varken vaccinet mot lunginflammation eller influensavaccinet har någon effekt på den här lunginflammation som man får av covid-19.

Det har inte så mycket med covid-19 att göra men vi vill ju att alla som är över 65 eller tillhör riskgrupper ser till att vaccinera sig mot influensa varje år och mot lunginflammation, pneumokocker, en gång efter 65."

  • Therese: Om min son haft rs-viruset när han var bebis är han i riskgrupp då? Han är under 2 år.

"Det behöver man inte vara. Man har lite idéer kring varför barn blir mycket lindrigare sjuka, om de blir sjuka överhuvudtaget, men de tillhör inte någon riskgrupp."

  • Michael: Har läst om patienter som testat positivt flera gånger över flera månader, kan det stämma?

Det vet jag inte. När det gäller virussjukdomar i stort så kan man spåra viruspartiklar i kroppen ganska lång tid men man räknar inte att detta har betydelse för smittspridning. Så de här två symptomfria dagarna man pratar om är vedertagen."

  • "60plus": Jag har två autoimmuna sjukdomar – ms och temporalisarterit – och äter medicin som försvagar immunförsvaret. Vad innebär det här för mig?

"Det är ingen som vet exakt. Ålder är den enskilda faktorn som man vet spelar roll. Sedan är det ju mycket olika mellan individer: hur väl reglerad är den här sjukdomen, hur mycket medicin tar man, i vilken kombination? Den som vet mest om det här är den läkaren som behandlar vederbörande. Har man stark oro och inte kan reda ut det så tycker jag man ska kontakta den mottagningen."

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com