24 januari 2020

Sexköpsbrott bortprioriteras – grovt våld tar polisens resurser

Sexköp förekommer på ungefär hälften av Helsingborgs thaimassagesalonger.

Lyssna: Sexhandel thaimassagesalonger HBG WEBB

Trots att sexhandel förekommer på hälften av Helsingborgs thaimassagesalonger gjordes inga gripanden för brott mot sexköpslagen under förra året.

Enligt kartläggningar som Frälsningsarmén och polisen gjort förekommer det sexhandel på hälften av Helsingborgs drygt 40 thaimassagesalonger. Men trots vetskapen har polisen inte haft några resurser att göra några ingripanden för brott mot sexköpslagen.

– Vi har haft både sprängningar och skjutningar i Helsingborg, och då har vi varit tvungna att prioritera. Jag kan tycka att det är oerhört frustrerande att vi inte kan prioritera de här brotten, säger Mathias Lööw, chef vid polisens fokusgrupp.

Men polisen jobbar aktivt med frågor kopplade till sexhandeln på thaimassagesalonger på andra sätt. Sedan tre år tillbaka finns ett nätverk mot människohandel och trafficking mellan Frälsningsarmén, polisen, socialtjänsten, Helsingborgs stad och flera andra aktörer.

I nätverket samverkar man för att öka kunskap kring frågorna men också för att stärka utsatta kvinnor. I höstas startades även ett mötesnätverk för kvinnor som jobbar seriöst inom thaimassagebranschen, Respect Thai.

– Framför allt handlar det om att synliggöra problemet, säger Mathias Lööw.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com