2 juni 2017

Socialförvaltning har vänt negativ trend

Egzona Mulaj, socialsekreterare, Helsingborg.

Lyssna: Versamhetschef: "Vi har försökt tänka nytt"

Socialförvaltningen i Helsingborg har under fler år kantats av problem. Verksamheten har bland annat kritiserats för att utredningar dragit ut på tiden men genom strategiska förändringar har man nu lyckats hitta stabilitet.

– Vi har jobbat med att skapa goda förutsättningar för att man ska kunna utföra ett bra arbete, och har försökt tänka nytt, säger Madeleine Peyron, verksamhetschef inom socialförvaltningen i Helsingborg.

Att det är svårt att hitta socialsekreterare kan nog de flesta kommuner skriva under på. Men vissa har haft det extra tufft.

Socialförvaltningen i Helsingborg har bland annat haft problem med att de som utreder ärenden som gäller barn inte varit tillräckligt erfarna, att kommunen haft stora problem att rekrytera och behålla personalen.

Skapat stabilitet

Efter det har man gjort förändringar inom hela förvaltningen och nu 1,5 år senare har det blivit en tydlig stabilitet, inte minst när det gäller att få dem som utreder barnärenden att stanna.

– Tidigare var det svårast att rekrytera och behålla dem som jobbar med utredningar. Mycket av vårt arbete har handlat om att skapa stabilitet, säger Madeleine Peyron.

Medarbetarna på socialförvaltningen hade länge önskat administrativt stöd. Därför blev det också en av de första åtgärderna som Madeleine Peyron vidtog när hon började som chef för snart två år sedan.

Mer stöd

Man har anställt personer som jobbar med verksamhetsstöd till både chefer och medarbetare, och man har tagit in sakkunniga, alltså personer med lång erfarenhet som kan ge stöd och råd där det behövs. Vidare har man arbetat med att skapa en vi-känsla. Att öka sammanhållningen, bland annat genom gemensamma frukostar där man får lära känna gruppen, och kan prata om annat än jobbet. 

Löneutvecklingen har blivit tydligare. Man har dessutom infört ett lönetillägg som också bidragit till att fler stannar eftersom tillägget styrs av hur länge man har jobbat.

Egzona Mulaj jobbar som socialsekreterare i Helsingborg. Hon är en av dem som valde att lämna jobbet men nu valt att komma tillbaka. Hon tycker att förändringarna är tydliga.

– När jag kom tillbaka hade det blivit ännu bättre. Det är inte överbelastat med ärenden som tidigare och det är en väldigt god stämning, säger hon.

Lönen spelar roll

Även om det viktigaste för Egzona Mulaj är den goda sammanhållningen och att arbetsbördan lättat så har även löneökningen haft stor betydelse.

– Man känner sig uppskattad när man höjer lönen och att man har det här tillägget. Det får mig känna mig sedd och hörd, och att jag känner att jag gör ett bra jobb, säger hon.

Att jobba som barnutredare är tufft, och ibland tungt därför uppskattar Egzna Mulaj att det numera alltid finns någon att gå till när hon behöver stöd.

– Det är inget enkelt jobb vi har. Vissa dagar är jättejobbiga, man träffar barn och föräldrar i kris. Även om man är socionom och har lärt sig att hantera vissa delar så är man inte mer än människa. Då är det skönt att det alltid finns någon att prata med, säger hon.

God stämning

För Madeleine Peyron finns det förutom att de nu lyckat behålla personal och hittat stabilitet ett annat positivt tecken.

– Det märks när man går i korridorerna. Det skrattas och det är positivt. Det är en bra stämning, och det är den största förutsättningen för att vi ska ha en god arbetsplats, säger hon.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com