16 mars 2017

20 miljoner pressbilder samlas ihop i Landskrona

Brottning från 1963. En av miljoner bilder i pressbildsarkivet i Landskrona.

Lyssna: "Har man vuxit upp i Skåne är sannolikheten att du finns med på en bild faktiskt ganska stor"

Modern historia i form av pressbilder samlas nu i ett stort arkiv med 20 miljoner pressbilder från sent 1800-tal till millenieskiftet.

Omkring hälften av bilderna är nu på plats i Landskrona - och då i Tyghuset ett hus vid Kasernplan som ska bli centrum för Landskrona Foto och på sikt sjuda av foton.

Bilderna kommer bland annat från Arbetet, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad och förvaras i ett rum där hyllorna står tätt på rad i arkivet som sköts av "Bilder i Syd AB" och där jobbar Joakim Berglund som vevar isär två av alla dessa hyllor.

– Vi organiserar allt i bokstavsordning, här har vi tidningen Arbetets bilder säger Joakim Berglund, som arbetar på Bilder i Syd, och visar upp en del av deras personarkiv under bokstaven "K"

Joakim Berglund visar en bild på en brottare från september 1963 samtidigt som han berättar att vill man veta mer om bilden så har de även tillgång till en stor del originaltidskrifter. Arkivet består av fotografier, negativ - och i vissa fall glasplåtar som användes förr i tiden.

– De senaste veckorna har jag mer eller mindre bott här på Tyghuset och sorterat bilder, jag tror det rör sig om två veckors arbete till innan vi är helt färdiga med sammanställningen. 

Arkivet är inte tänkt att vara öppet för alla, men vem som helst kan komma till Tyghuset och be om hjälp för att hitta en särskild bild. 

– Har man vuxit upp i Skåne är sannolikheten att du finns med på en bild faktiskt ganska stor, säger Joakim Berglund. 

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com