17 november 2016

Stor oro på förlossningen efter massuppsägning

Camilla Mellander, barnmorska på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Lyssna: Barnmorska: "Som gravid hade jag varit orolig"

Barnmorskor på förlossningen i Malmö är oroliga för hur det kommer att gå efter årsskiftet, när de 14 nattbarnmorskor som sagt upp sig slutar. De undrar hur regionledningen tänkt lösa situationen.

– Vi kan kanske inte förlösa Malmös kvinnor, vilket jag tycker är en katastrof, säger barnmorskan Camilla Mellander, som jobbar dag på förlossningen i Malmö.

Vad är det som oroar dig mest utifrån ett patientperspektiv?

– Att inte Malmös kvinnor har någon plats att föda på. När man säger att alla kommer att ha en förlossningsplats, skulle jag vilja veta vilket sjukhus som har en överkapacitet till förlossning, särskilt eftersom många hänvisar till oss.

Sedan i början på oktober som 14 av 18 barnmorskor som jobbar natt på förlossningen i Malmö sagt upp sig, och sedan tidigare saknas det tre barnmorskor. Underbemanningen har varit en anledning till missnöje. En annan att Region Skånes ledning satt stopp för ett försök med arbetstidsförkortning, som skulle ge mer tid för återhämtning.

En regional krisgrupp jobbar nu med att ta fram en plan för att klara förlossnings- och barnsjukvården i Skåne, men Camilla Mellander har svårt att se en lösning för de 1 500-1 800 kvinnor som varje år förlöses av de barnmorskor som nu slutar. Malmös speciella situation bekymrar henne också.

– Vi har många invandrarkvinnor som inte vet var Lund ligger. De får ta buss till sjukhuset i Ystad, och det är oerhört svårt för dem. De kan inte språket och rutinerna, kanske har de inte ens varit hos en barnmorska innan. Det är stora bekymmer med en patientgrupp som inte är inne i det svenska systemet, säger Camilla Mellander.

Många av barnmorskorna som sagt upp sig har lång erfarenhet, och enligt Camilla Mellander har åtta av dem nu skrivit på för andra sjukhus i Skåne med kortare arbetstid. Så sent som i augusti fick barnmorskorna i Helsingborg igenom sina krav på mer återhämtning. Region Skåne har motiverat beslutet att säga nej i Malmö med att det pågår centrala förhandlingar mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och landsting, och att de ska inväntas.

– Jag tycker inte att man kan vänta på de avtalen, och det är modigt att våga hänvisa till dem i en situation där i alla fall jag inte kan se någon lösning. Jag funderar på om det är mod eller ren dumdristighet, säger Camilla Mellander.

Men är det inte oansvarigt av dina kollegor att säga upp sig i grupp på det här sättet?

– Vi är inte livegna, och vi har möjlighet att arbeta på andra kliniker. I alla tider har arbetare som haft möjlighet att driva igenom och påverka sin arbetssituation gjort det. Varför ska inte barnmorskor ha möjlighet till det?

Vad tycker du Region Skåne borde göra för att lösa situationen?

– Man borde tillgodose behoven på natten och verkligen se till att de får igenom sina krav, eller allra minst få samma förutsättningar som de övriga förlossningsklinikerna i Region Skåne. Det är relativt befängt att bara ha en klinik som inte har en arbetstidsförkortning nattetid, och jag förstår att mina kollegor har gått i taket för detta.

Vad som händer i januari är alltså fortfarande oklart. Än så länge har man lyckats få tag på tre barnmorskor via bemanningsbolag. Regionens chefläkare Mats Molt, som leder krisgruppen, har tidigare sagt att han inte vill att gravida kvinnor ska skickas mellan sjukhus, och att situationen ska lösas.

– Då vill jag jättegärna vilja veta hur. Han säger att han har en lösning, och då kan han väl berätta den för oss, säger Camilla Mellander.

Hur orolig ska man vara, om man är gravid Malmökvinna och ska föda i januari?

– Om man inte kommer fram till en lösning, så får man nog vara orolig, tyvärr. Det är inget jag vill säga, men jag hade varit orolig.

Under förmiddagen intervjuas Region Skånes chefläkare Mats Molt om situationen.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com