11 november 2016

Omdiskuterade kärl minskar avfallet

Ulla Johannesson från Ängelholm. Foto: Saffi Yucel, Sveriges Radio

Lyssna: NSR: Utan källsortering hade anläggningen inte räckt till

De nya flerfackskärlen i Ängelholm har väckt irritation. Men i oktober sparade man 100 ton i restavfall jämfört med samma månad förra året.

På renhållningsbolaget NSR är man inte förvånade eftersom resultaten varit likvärdiga för de andra nordvästskånska kommunerna där man haft fyrfackskärlen i 13 år.

– Vi såg att det var sämre källsortering i Ängelholm än i de andra kommunerna där vi hade infört det. Redan efter en månad här kan vi se att avfallsmängderna har sjunkit. Det är ett tydligt bevis på att fler har sorterat än när man körde till återvinningen, säger Cecilia Holmblad som är renhållningschef på NSR.

Visst låter det bra med en egen återvinningstation hemma. Men bra är inte detsamma som att det är enkelt. Ulla Johannesson i Ängelholm tycker visserligen att det är viktigt att källsortera, och hon är i grunden positiv till de nya kärlen, men säger att det ibland inte är så lätt att klura ut hur allt ska sorteras. Hon önskar att informationen varit lite tydligare.

Ibland har man grejer som består av både plast, papper och metall. Ska vi stå och dela då, eller hur är det tänkt?

– Jag är också osäker på om folie ska räknas som metall eller om det ska vara grovsopor, säger hon.

Just den typen av frågor är inte ovanliga till NSR. Och även om man i Helsingborg, Åstorp och Bjuv haft fyrfackskärlen i 13 år så finns det fel som man fortfarande gör även där, enligt Cecilia Holmblad.

– Det kanske är så att vi inte har varit tillräckligt tydliga i informationen om att det ska vara förpackningsinsamling, säger hon.

Trots att saker ibland hamnar fel så kunde man även i Helsingborg som var en av de första kommunerna i Nordväst Skåne som fick de här fyrfackskärlen kort efter införandet se en tydlig skillnad, mängden sopor minskade markant. Till exempel minskade den totala mängden restavfall i veckan per villa till hälften.

Och för att göra betydelsen av att vi alla källsorterar tydligare vänder sig Cecilia Holmblad om och pekar ut där vi sitter på kontoret intill NSR:s återvinningsanläggning i Helsingborg som är huvudanläggning.

Där vi sitter nu kan vi se en soptipp bakom oss. Hade vi inte källsorterat så hade vi haft mycket mer sopor liggande här ute.

– Då hade kanske den här anläggningen inte räckt till ens, så det är en enorm besparing av miljön att källsortera, säger hon.

Men Ulla Johannesson i Ängelholm önskar det var lite tydligare instruktioner när det gäller hur saker ska sorteras och att tunnorna var lite mer funktionella.

– Man önskar att locken gick att fästa upp med en liten hake. När man ska stå och sortera i fyra fack så ska locket helst inte fara iväg. Det borde vara en plansch på insidan av locket där det stod lite utförligare vad som skulle ner i de olika facken, säger hon.

Det kanske inte är hela världen om något ibland hamnar lite fel. Det viktiga är att ta sig tid och göra det till en rutin att faktiskt sortera sina förpackningar. Men det finns sådant som helst inte får bli fel, säger Cecilia Holmblad.

– Matavfallet är vårt skötebarn. Av matavfallet blir det biogas och det blir biogödsel som åker ut på åkermarken och då är det verkligen viktigt att det som åker ut är rent. Därför vill vi inte ha plast runt matavfallet för då hamnar den ute hos bonden.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com