9 november 2016

Kampanj för bättre bemötande av HIV-smittade

Fatou Sonko, Folkhälsostrateg på Malmö stad.

Lyssna: ”HIV-smittade ska bemötas som alla andra”

På tisdag i nästa vecka hålls det en konferens i Malmö som handlar att vara ung och leva med HIV.

Och Folkhälsomyndigheten har den här veckan dragit igång kampanjen "HIV-idag”.

– En av fem vågar inte berätta för sin omgivning att de har HIV. De få som lever öppet med HIV stöter på diskriminering och stigmatisering hela livet. Några berättar bara för partner, vänner och familj. Det är svårt att vara helt öppen, säger Fatou Sonko, folkhälsostrateg på Malmö stad.

HIV-smittade kan bli behandlade på ett annorlunda sätt på arbetsplatsen, folk kan bli rädda och ta avstånd på olika vis, till exempel i sjukvården.

– Där har vi försökt att jobba för att förbättra bemötandet av folk med HIV i sjukvården.

Det finns ingen anledning att vara rädd i kontakten med smittade, menar Fatou Sonko.

– 1996 kom mediciner som idag gör risken att överföra smitta till andra minimal. Trots detta så är folk rädda för de smittade. Men det finns ingen anledning att vara rädd för personer med HIV, säger Fatou Sonko.

Malmö stad samarbetar med Folkhälsomyndigheten i frågan. Nästa vecka blir det en konferens som handlar om att vara ung och leva med HIV. Då samarbetar man med Positiva gruppen syd, intresseorganisation som stöder de som har HIV. Även Noaks ark kommer att ha en konferens i ämnet i Helsingborg.

– Vi ska även börja med E-learning för att öka kunskapen om HIV inom kommunen och i Region Skåne, till exempel i äldreomsorgen där alltfler lever med HIV, och även inom socialtjänsten och i skolan.

...
Källa: Sveriges Radio P4 nyheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tänk på att du är personligen ansvarig för dina kommentarer som du skriver och lämnar här. Så håll en trevlig och god ton för allas trevnad. Samt tack på förhand för ditt inlägg och din delaktighet här.
Har du frågor kontaktar du oss enklast och snabbast på post@hbgnyheter.com