6 november 2016

Helsingborg klara för kvalspel

Helsingborgsjubel efter 2-0 av Mikael Dahlberg.

Helsingborg får kvala för sin allsvenska existens. Skåningarna vann med 2—0 hemma mot Jönköpings Södra och höll undan för jagande Gefle IF i allsvenskans sista omgång. I kvalet väntar Halmstad.

Säsongen 2011 vann Helsingborgs IF allt som gick att vinna inom Sveriges gränser — SM-guldet, Svenska cupen och supercupfinalen. Fem år senare får den klassiska föreningen kvalspela för att hänga kvar i fotbollsallsvenskan.

Torsdagen den 17 november får Helsingborgsspelarna fara till Halmstad på andra sidan Hallandsås och ta sig an superettanklubben in den första av två kvalmöten. Returen hemma på Olympia spelas söndagen den 20 november.

Inför säsongens sista allsvenska omgång hade skåningarna kvalplatsen i egna händer inför hemmamötet med Jönköpings Södra — två poäng (och bättre målskillnad) före jagande Gefle, som mötte Östersund på bortaplan.

I samma minut som Jonas Lantto gav Gefle i ledningen uppe i norr gjorde Frederik Helstrup detsamma för Helsingborg. I den sjunde minuten skickade den danske mittbacken in 1—0 bakom Damir Mehic i bortamålet på en högerhörna.

Segern och målen i förra omgången mot Falkenberg (4—1) fyllde på Helsingborgs självförtroende rejält. Hemmalaget hade flera bra chanser till att utöka, men om inte avsluten gick utanför så gick de rakt på Mehic.

Bättre läge än en straffspark är dock svårt att få, men anfallaren Mikael Dahlberg verkade ha lite för bra självförtroende när han gick fram för att förvalta läget i den 72:a minuten. Dahlbergs tanke var nog att chippa in straffen, men bollen lämnade aldrig marken och Mehic kunde enkelt rädda.

I takt med att Gefle öste in mål borta mot Östersund var det i slutskedet endast en J Södra-kvittering och ytterligare ett Geflemål från att Helsingborg skulle åka rakt ner i superettan. Nu blev det aldrig så spännande. För i den 86:e minuten tog Mikael Dahlberg revansch på sig själv och satte 2—0.